Kvinna-gör-kreatin-shake

Är Kreatin Veganskt

Kreatin är ett utmärkt kosttillskott för att bygga muskler och bli större.

Men alla typer av kosttillskott går inte att använda av veganer och vegetarianer – hur är det med kreatin?

Här är allt du behöver veta om kreatin och veganism.

Kan veganer använda kreatin

Kreatin som kosttillskott kan användas av veganer och vegetarianer. Kreatin monohydrat som sådant är helt fritt från animalier.

Däremot är inte alla kreatin-tillskott märkta som ”vegan” – så det gäller att vara försiktig. Anledningen är att alla kreatin-kosttillskott inte enbart innehåller kreatin.

De kan ibland även innehålla vitaminer, mineraler eller andra ämnen – då gäller det att vara vaksam och läsa på burken om veganer kan konsumera det eller ej.

Kreatin är syntetiskt och kommer således inte från djur.

Behöver veganer kreatin

Kreatin är en molekyl som återfinns i kött. Din kropp tillverkar även en liten mängd kreatin på egen hand.

Kreatin har som funktion att förbättra energireserverna i musklerna, så att du blir mer uthållig och blir starkare. Av den anledningen är det ett av de populäraste kosttillskotten bland idrottare och atleter.

Det är inte nödvändigt att få i sig kreatin genom kosten, eftersom din kropp tillverkar ämnet själv.

Däremot har studier visat att veganer tenderar att ha lägre mängd kreatin i musklerna, vilket kan försämra dina prestationer och resultat när du tränar. Det kan därför vara fördelaktigt att använda kreatin som kosttillskott.

Eftersom kreatin endast finns i kött, så är, utöver kroppens egna produktion, kosttillskott det enda sättet för en vegan att få i sig kreatin.

Att börja ta kreatin som kosttillskott kan vara bra för:

  • Dina fysiska prestationer
  • Din hjärnfunktion
  • Ditt minne

Här kan du läsa mer om fördelarna med kreatin.

Är kreatin säkert att ta

Kreatin är ett välstuderat kosttillskott. Åtskilliga studier har gjorts och man har kommit fram till att kreatin som kosttillskott är säkert att konsumera.

Det viktiga är att du följer instruktionerna och inte överstiger den rekommenderade dosen. Mellan 3 och 5 gram kreatin per dag är vad man har sett ger bäst effekt.

Studier visar på att högre doser än så, ökar risken för diarré med upp till 37%.

Precis som med allt annat, finns det en möjlighet att du upplever biverkningar av kreatin. Vanligtvis handlar det om magont, diarré, viktökning och kramp.

Om du upplever magproblem, kan du prova att dela upp dosen i flera delar under dagen. Du kan även konsumera kreatinet samtidigt som du äter mat. Det blir snällare mot magen, än om du dricker ditt kreatin på fastande mage.

Vilket kreatin ska man köpa

Kreatin är inte bara ett av de kosttillskott som kan ge dig bäst och snabbast resultat – det är också ett av de billigaste.

Det viktiga när du köper kreatin är att det:

  • Är kreatin monohydrat
  • Inte innehåller någonting annat

Vi har en guide där vi listar det bästa kreatinet för i år. Den artikeln uppdateras regelbundet med tester och recensioner, så att du hela tiden har den senaste informationen vad gäller kreatin-tillskott.

Eftersom kreatin är så pass billigt, rekommenderar vi dig att alltid köpa kreatin från de mer väletablerade tillverkarna. De stora namnen kostar inte många kronor extra.

Andra Artiklar