Kreatinpulver-och-skopa

Kan Kreatin bli gammalt

Kreatin är utan tvekan ett av de mest använda kosttillskotten idag.

Det är prestationshöjande och hjälper dig att bygga större och starkare muskler.

Det händer oss alla att kosttillskott står på hyllan eller i köksskåpet under långa perioder utan att användas.

När det är dags att använda kreatinet igen, så inser du att pulvret har stått lite för länge.

I den här artikeln går vi igenom om kreatin kan bli gammalt, om det förlorar styrka med tiden och hur du på bästa sätt förvarar kosttillskottet.

Kan kreatin bli gammalt

De flesta kreatin-tillskotten har ett utgångsdatum på burken eller påsen. I regel brukar det vara 2-3 år efter att pulvret producerades.

Studier visar däremot att kreatin kan hålla längre än så. Det kan vara stabilt och fullt fungerade i upp mot fyra år. Vi rekommenderar än dock att du följer tillverkarens instruktioner.

Det är svårt för kreatin monohydrat att brytas ner och bli en restprodukt. Ämnet är väldigt stabilt och starkt – även i högre temperaturer. Man har sett i studier att det är först efter fyra år som kreatin börjat visa märkbara tecken på nedbrytning.

Vad händer när kreatin blir gammalt

Kreatin som har passerat tillverkarens utgångsdatum, kan många gånger hålla i ett par år längre. Risken för att bli sjuk är att ses som låg.

Om kreatinet börjat ändra färg, utvecklat en odör eller smakar annorlunda – så är det bäst att sluta konsumera det. Dessa saker indikerar att bakterier finns i pulvret.

Ändringar i färg, smak och lukt inträffar oftast när pulvret har stått ute i flera dagar i rumstemperatur. Det innebär att kosttillskottet har varit öppet för bakterier, smuts och fukt och därmed blivit dåligt.

Om pulvret stått öppet i flera dagar eller blivit utsatt för rikliga mängder vätska, så kan det försämra kreatinets potens.

Om du är osäker på om ditt kreatin blivit gammalt eller ej, så gör du bäst i att kasta det. Kreatin som kosttillskott är billigt och det är bättre att köpa en ny burk än att experimentera med din hälsa.

Hur ska man förvara kreatin

Kreatin bör alltid förvaras på en sval och torr plats. Det är också viktigt att alltid förvara kreatinet i en burk eller påse som är stängd och sluten.

Att låta pulvret stå fritt, utan lock eller zipper, kommer att förstöra kreatinets potens väldigt snabbt.

Förvara kreatin i:

  • En liten burk eller påse
  • Ett utrymme som är svalt och torrt, utan risk för fukt
  • Rumstemperatur eller lägre
  • En plats utan direkt solljus

Kom ihåg att om du förvarar ditt kreatin på rätt sätt, så kan det förlänga kosttillskottets livslängd avsevärt och vice versa.

Andra Artiklar