Fötterna-på-bordet

Kan man använda Proteinpulver utan att träna

Proteinpulver används i väldigt stor utsträckning. Man uppskattar att två av fem människor i USA använder proteinpulver regelbundet.

Alla människor behöver protein, oavsett om du tränar eller ej.

Frågan är om man kan använda proteinpulver utan att träna eller vara fysiskt aktiv.

Kan man använda proteinpulver utan att träna

Du kan använda proteinpulver även om du inte tränar eller är fysiskt aktiv. Proteinpulver kommer, oftast, från vanligt mjölkprotein.

Men vanlig mat är i majoriteten av fallen att föredra.

En vuxen person behöver minst 0.8 – 1.5 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Det är sällan svårt att konsumera den mängden protein för en vanlig person, om du äter en balanserad och hälsosam kost.

Ett proteinpulver innehåller mycket protein, men kan också innehålla socker och färgämnen.

100 gram kyckling skulle ge dig ungefär lika mycket protein som en vanlig proteinshake. Kycklingen ger dig även järn, kalcium, magnesium, Vitamin B6 och andra näringsämnen som inte brukar finnas i proteinpulver.

Kombinera kycklingen med en sallad och ett glas mjölk, och du har en väldigt näringsrik och nyttig måltid. Definitivt ett bättre och hälsosammare alternativ än ett proteinpulver.

En del äldre människor har en förminskad aptit, samtidigt som deras behov av protein är högre. Då kan ett proteinpulver vara ett väldigt bra sätt för att förse kroppen med tillräcklig mängd protein.

Även om du är en hälsosam vuxen, så går det givetvis alldeles utmärkt att dricka proteinpulver ibland. Men ersätt det aldrig med riktig mat och undvik att konsumera proteinshakes regelbundet, då det kan leda till viktuppgång.

Risk för att gå upp i vikt

Det är enklare att dricka kalorier än att äta dem. 500 kalorier genom vätska är inte alls lika mättande som 500 kalorier från kyckling och ris.

Proteinpulver kan också innehålla en hel del kalorier. Mycket tack vare allt socker som finns i vissa pulver. Resultatet blir att du hamnar på ett överskott av energi och går upp i vikt.

Vem är proteinpulver bra för

För en vanlig person som inte tränar är det relativt enkelt att få i sig tillräckligt med protein varje dag genom kosten. Många livsmedel innehåller protein och det dagliga behovet är inte speciellt högt.

När man är fysiskt aktiv är behovet högre och det kan vara svårare att få i sig tillräckligt varje dag.

Protein är viktigt inte bara för att bygga muskler, men även för att du ska kunna återhämta dig efter träningen. Om du inte får i dig tillräckligt med protein, så kan träningen alltså få en motsatt effekt där du förlorar muskler och dessutom ökar risken för skador.

Man räknar med att du som sysslar med högintensiv träning behöver mellan 1,5 och 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag.

Det kan bli tidskrävande att få i sig så mycket protein varje dag. I vissa fall kan det innebära många måltider och mycket tid åt att laga och äta mat. Då kan ett proteinpulver vara ett fantastiskt kosttillskott för att täcka det dagliga behovet.

Hur mycket protein behöver man per dag

Den generella rekommendationen är att människor som inte tränar, behöver minst 0,8-1,5 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag.

Fysiskt aktiva människor behöver mer, eftersom mer protein kommer till användning när du tränar.

För en tränande person rekommenderas 1,5-2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag.

Mängden protein du behöver varje dag varierar beroende på ålder, kön och livsstil.

Vilket proteinpulver ska man köpa

Det kan kännas överväldigande att köpa proteinpulver, eftersom det finns så väldigt många olika varianter att välja på.

Vi har därför skrivit en artikel där vi hjälper dig att hitta det bästa proteinpulvret för dig. Vi har noga testat och recenserat de absolut bästa kosttillskotten, så att du vet vad varje burk har för fördelar och nackdelar.

Guiden är dessutom regelbundet uppdaterad varje år. Du kan därför vara säker på att det är den senaste informationen och produkterna som rekommenderas.

För tillfället hittar du proteinpulver som baseras på bland annat kasein, vassle, soja-, hampa-, ägg- och havreprotein. Vi har även listat proteinpulver som är bra för dig med känslig mage, men också dig som letar efter ett bra kvällsprotein.

Andra Artiklar