Kreatin-BCAA

Kan man blanda BCAA med Kreatin

Kosttillskott kan vara fenomenala på egen hand, men mixa dem och du kan potentiellt förstöra deras effekt.

Vissa kosttillskott går att blanda ihop, andra bör du ta enskilt.

I den här artikeln går vi igenom huruvida det är bra att blanda kreatin med BCAA eller ej.

Går det att blanda BCAA och Kreatin

Ja, du kan blanda BCAA och kreatin med varandra utan att det vare sig är farligt eller påverkar kosttillskottens potens eller effekt.

Faktum är att många pre-workouts blandar kreatin och BCAA med varandra. Det är en vanlig kombination.

De båda kosttillskotten fungerar väldigt bra precis innan träning. Kreatinet ger dig mer styrka och uthållighet att pusha på in i det sista. BCAA ger dina muskler mer energi.

Det är rekommenderat att ta kreatin ungefär 30 minuter innan träningspasset, medan BCAA kan tas precis innan eller under träningen.

Vad är kreatin

Kreatin som kosttillskott används främst av kroppsbyggare och atleter som kräver intensitet, uthållighet och styrka.

Det finns flera fördelar med kreatin:

  • Musklerna producerar mer energi
  • Du kan öka i muskel- och kroppsmassa
  • Ökad styrka och muskeltillväxt
  • Bra för din kropps återhämtningsförmåga

Din kropp har en molekyl som heter Adenosine triphosphate (ATP). Den är viktig för att dina celler ska kunna tillverka bland annat energi.

När du är fysiskt aktiv så bryter kroppen ner ATP och återanvänder det som energi. ATP finns förvarat i musklerna, redo att användas och omvandlas till energi vid fysisk ansträngning.

Vid träning gör du av med mer ATP än din kropp hinner producera. Det finns även en gräns för hur mycket och snabbt ATP kan produceras i din kropp. När det tar slut, blir du trött och orkeslös.

Kreatin gör det möjligt för kroppen att utöka förvaret av fosfokreatin, som i sin tur leder till att din kropp kan producera mer ATP-energi än vanligt. Det leder till mer energi, ork och uthållighet vid träning.

Vad är BCAA

BCAA står för ”Branched-chain amino acid”, men på svenska heter det ”grenade aminosyror”.

Protein utgörs av 20 stycken aminosyror. Nio av dessa kallas essentiella aminosyror och vi måste få i oss dem genom kosten, eftersom kroppen själv inte kan tillverka dem.

Tre av dessa nio essentiella aminosyror finns i BCAA. De heter leucin, isoleucin och valin. Av alla aminosyror så är leucin en av de som har stört inverkan på dina musklers proteinsyntes.

Om du vill studera mer på djupet, kan du läsa vår artikel om vad BCAA är för något, för att lära dig mer.

BCAA är bra för:

  • Ökad muskeltillväxt
  • Minskad träningsvärk
  • Att motverka trötthet vid träning

BCAA finns även i mat som kyckling, ägg, lax, kalkon, nötter, mjölk och grekisk yoghurt. Det är också vanligt att BCAA finns i proteinpulver.

Hur mycket BCAA och kreatin ska man ta

De båda kosttillskotten kräver olika mängder kosttillskott. Oavsett om du blandar dem eller ej, så bör du följa instruktionerna på burken eller påsen.

Kreatin dos

Vi skrev tidigare en artikel om hur många gram kreatin du behöver per dag. Där kom vi fram till att studier visar att 3 till 5 gram per dag är det absolut bästa. Mer än så har inte visat sig ge några fördelar, utan det höjer endast risken för bieffekter.

Om du konsumerar mer än din kropp kan hantera, så kommer du att kissa ut överskottet av kreatin. Det finns en begränsning för hur mycket kroppen och musklerna kan använda.

Mer än fem gram per dag är med andra ord pengar ner i toaletten, plus att du höjer risken för magbekymmer.

BCAA dos

Den generella rekommendationen är 10-20 gram BCAA per dag. Studier visar på att den mängden har en bra effekt för atleter och fysiskt aktiva.

BCAA behöver knappt brytas ner, vilket betyder att din kropp absorberar aminosyrorna nästan direkt. Därför dricker många människor sitt BCAA precis innan, under eller efter träningen. Det är då dina muskler behöver BCAA som mest.

Kom ihåg att BCAA har snabbast och bäst effekt när du konsumerar shaken på fastande mage. Om du konsumerar BCAA med mat, så innebär det att aminosyrorna inte absorberas lika snabbt. Detta då kroppen fokuserar på att bryta ner och hantera all mat.

Du kan läsa i vår artikeln om hur och när man ska ta BCAA för bästa resultat.

Andra Artiklar