Tallrik-fylld-med-grönsaker

Kan man dricka Proteinpulver istället för Mat

Proteinpulver är utan tvekan ett av de populäraste kosttillskotten idag. Det hjälper dina muskler att återhämta sig och att bli starkare och större.

Men proteinpulver är även ett bra kosttillskott för att gå ner i vikt.

Dessvärre kan man ibland få en fel uppfattning om hur proteinpulver kan hjälpa dig och hur det ska användas på bäst sätt.

Det kan få förödande konsekvenser.

Kan man dricka proteinpulver istället för mat

Det korta svaret är: nej. Proteinpulver ska aldrig fungera som en ersättning för riktig mat. Kosttillskott är endast ett supplement, ett tillägg, till din vanliga kost.

Det långa svaret är att proteinpulvrets främsta uppgift är att förse dig med bra och mycket protein. Många tillverkare försöker även minska på andelen fett och kolhydrater så gott det går i sina pulver.

Resultatet blir ett proteinrikt pulver med få kalorier.

Problemet är att många människor som vill gå ner i vikt, stirrar sig blinda på ordet kalorier. För att gå ner i vikt behöver du ligga på ett kaloriunderskott, men din kropp behöver också kolhydrater, fett, protein, mineraler och vitaminer för att överleva och fungera korrekt.

Proteinpulver innehåller ytterst sällan mineraler och vitaminer. På sin höjd innehåller pulvret ynka 2-5% av ditt dagliga behov av en enskild mineral.

Varje måltid du äter behöver innehålla alla möjliga näringsämnen som påverkar varje cell i din kropp. Många vitaminer och mineraler hjälper även till i kroppens fettförbränning.

Proteinpulver och vanlig kost

Om du planerar att gå ner i vikt, så fyller proteinpulver oftast två funktioner:

Det gör dig mer mätt. Du dricker proteinpulvret som mellanmål och eftersom protein har en mättande effekt, är du inte lika hungrig när det är dags för lunch eller middag.

Du bibehåller muskler. När du går ner i vikt så är det oundvikligt att du också förlorar en del muskler. Genom att ligga på ett kaloriunderskott, men ändå få i dig rikligt med protein, så minimerar du andelen muskler du förlorar.

Du ska alltså inte gå ner i vikt genom att dricka proteinpulver istället för mat. Det kan leda till en hälsokatastrof.

Istället ska proteinpulvret vara ett tillägg till din vanliga kost. Det gäller oavsett om du vill gå upp- eller ner i vikt, bygga muskler eller bara underhålla dina muskler. Proteinpulver är aldrig en ersättare.

Använd en måltidsersättning istället

Måltidsersättare är ett kosttillskott som är designat för att hjälpa folk att gå ner i vikt.

Precis som namnet avslöjar, är tanken att en måltidsersättning ska ersätta en eller två måltider om dagen – under en kort period. Vanligtvis rekommenderar man måltidsersättare i max två veckors tid.

Till skillnad från proteinpulver, så har man fyllt måltidsersättare med många av de nyttigheter som din kropp behöver – plus att det är kalorisnålt.

I den här artikeln har vi listat den bästa måltidsersättningen för varje måltid. Vare sig du är ute efter lunch, frukost, en måltidsbar eller en färdigblandad ersättare som du kan ta med till jobbet.

Det viktiga är att du inte ersätter varje måltid med det här kosttillskottet och att du inte gör det längre än två veckor.

Andra Artiklar