Kille-rengör-ansiktet

Kan man få Finnar av Kreatin

Kreatin är ett fantastiskt kosttillskott för att höja prestationsförmågan, blir starkare och bygga muskler.

En del människor upplever däremot biverkningar av kreatin, däribland finnar och akne.

Men kan man verkligen få finnar av kreatin? Vi har tagit reda på det.

Kan man få finnar och akne av kreatin

Det finns ingen forskning som visar på att kreatin kan ge dig finnar eller akne. Än dock, finns det rapporter från otaliga människor som upplever att de fått finnar efter att ha börjat använda kreatin.

Även om det inte är medicinskt fastställd, så finns det tillräckligt många rapporter för att man ska kunna se att det i alla fall finns ett samband.

En del människor tror att kreatin är en steroid och att det därför orsakar finnar. Det är däremot fel, då kreatin är en aminosyra.

Man har däremot sett att kreatin kan öka testosteronet i kroppen, vilket i sin tur kan leda till ökad andel finnar.

Men forskare tror inte att den huvudsakliga orsaken till mer finnar är testosteron – utan den ökade mängden Dihydrotestosteron (DHT).

DHT är en biprodukt av testosteron och man har sett att det kan öka med 50% hos människor som använder kreatin som kosttillskott.

Det är än så länge inte bevisat att kreatin orsakar finnar. Men mycket pekar på att om du har en benägenhet att få finnar eller akne, så kan risken potentiellt öka, om du konsumerar kreatin som kosttillskott.

Hur du motverkar finnar

Även om du gör allt rätt, så är det ingen garanti för att du blir av med dina finnar eller akne.

Men det finns saker du kan göra för att motverka och försöka motarbeta dina finnar. Det finns fortfarande en möjlighet att du kan bli av med dina kreatin-finnar på ryggen eller i ansiktet.

Tvätta ansiktet noga

För att motverka finnar, är det viktigt att du varje dag tar bort överskott av olja, smuts och svett i ansiktet.

Men tvätta inte ansiktet för ofta. Två gånger per dag max. Om du tvättar ansiktet för mycket, så kan det få motsatt effekt och du gör din akne värre.

Använd en alkoholfri kräm eller tvål när du tvättar ansiktet. Du vill inte torka ut ansiktet.

1. Tvätta ansiktet med varmvatten, men inte för hett. Om det är för varmt, kan du torka ut porerna.
2. Applicera en snäll och mjuk tvål. Använd inget annat än dina fingrar, i cirklande rörelser.
3. Tvätta ansiktet noggrant med vatten igen. Tvätta dig sedan med en ren handduk genom att dutta på ansiktet. Gör inga dragande rörelser som kan irritera finnarna.

Fukta din hud

Det är viktigt att din hud är fuktad och inte uttorkad.

Problemet är att många fuktighetskrämer innehåller oljor, syntetiska ämnen och andra ingredienser som kan irritera och reta din hud.

Det är viktigt att du väljer en kräm som är fri från parfym och alkohol. Smörj sedan in ansiktet efter att du har tvättat det, eller när huden känns torr.

Drick tillräckligt med vatten

När du är uttorkad kan det hända att din hud producerar mer oljor för att motverka torrhet. Resultatet blir ett överflöd av oljor, vilket inte är vad du vill ha när du lider av finnar och akne.

Det är extra viktigt att dricka vatten när du använder tillskott som kreatin, eftersom kreatin binder till sig vatten till musklerna. Du behöver med andra ord konsumera mer vatten än du normalt gör.

Rör inte ansiktet

Dina händer och fingrar möter bakterier och smuts dagligen. Även om du bara är hemma, så finns bakterier och smuts på tangentbord, bord, handtag och allt annat i hushållet.

Varje gång du kliar dig på näsan eller kinden så för du över smuts och bakterier till ansiktet.

Undvik därför att klia dig i ansiktet i onödan. Om din näsa kliar, så får du givetvis klia tillbaka. Men se till att du tvättar händerna regelbundet för att minimera andelen smuts och bakterier som förs över till ansiktet.

Biverkningar av kreatin

Även om kreatin anses vara ett väldigt säkert kosttillskott, så är det fortfarande möjligt att uppleva bieffekter av kreatin.

Här är exempel på biverkningar:

 • Illamående
 • Muskelkramper
 • Diarré
 • Uttorkning
 • Viktökning
 • Svullen mage
 • Magont
 • Njursten

Om du lider av allergier eller sjukdomar, bör du alltid konsultera läkare innan du börjar använda ett kosttillskott.

Eftersom kreatin binder till sig vatten, är det också viktigt att du varje dag får i dig tillräckligt med vätska. Du kommer att behöva dricka mer vatten än du gjorde innan du började använda kreatin.

Om du upplever illamående eller en dålig mage, så brukar många lösa det genom att dela upp doserna i flera delar, eller konsumera kreatinet med mat.

Kom ihåg att alltid lyssna på din kropp.

Fördelar med kreatin

För atleter, kroppsbyggare och alla andra som är fysiskt aktiva, så är kreatin ett utmärkt kosttillskott för att bygga muskler och höja prestationsförmågan. Kreatin har flera fördelar.

Effekten av kreatin ger förbättrad:

 • Styrka
 • Styrkeuthållighet/prestationsförmåga
 • Muskeltillväxt
 • Återhämtning

Kreatin som kosttillskott kan med andra ord ha en stor positiv inverkan på din träning och dina resultat. Det råder inga tvivel om att det är ett av de bästa kosttillskotten för att bli starkare och större.

Andra Artiklar