Kladdkaka

Kan man Värma och Frysa Proteinpulver

Proteinpulver är ett effektivt kosttillskott. Inte bara för att det är snabbt, enkelt och ger dig mycket protein.

Du kan även göra många olika saker med proteinpulver. Utöver en vanlig proteinshake, finns det folk som gör proteinmuffins, häller protein i gröten på morgonen eller blandar ner det i såser.

Frågan är om protein försvinner ur kosttillskottet när du värmer eller fryser det. I den här artikeln hittar du svaret.

Kan man värma proteinpulver

Nej, protein försvinner inte ur proteinpulver när du värmer det. Oavsett om det är i direkt solljus, mikrovågsugnen eller när du bakar.

Det kommer att påverka konsistensen och smaken på pulvret, men det förändrar inte andelen protein.

För att förstå varför det är så, är det viktigt att vi vet vad proteinpulver faktiskt är för något.

Vassleprotein är exempelvis en biprodukt i tillverkningen av ost, sojaprotein är isolerat från sojabönor och ditt äggprotein kommer från pastöriserade äggvitor.

Vilket proteinpulver du än använder, vare sig det är vassle, kasein, ägg, soja eller havre – så har de alla en gemensam nämnare. De kommer från riktig mat.

Många människor glömmer ibland bort att basen, själva proteinet, i proteinpulvret kommer från riktiga råvaror. Det är inte ett magiskt medel som imiterar någonting, utan det kommer bokstavligen från ägg, soja och ost. Riktig mat.

Det är först när du börjar steka mat eller proteinpulver, som protein kommer att börja försvinna. Det gäller både köttbiten, kycklingen och ditt proteinpulver.

Men i mikrovågsugnen eller i solljuset, så påverkas inte proteininnehållet i vare sig köttbiten eller proteinpulvret.

Du kan med andra ord fortsätta lägga proteinpulver i gröten, kaffet, vid bakningen eller i varmchokladen. Ja, till och med glömma proteinshaken i direktsolljus i bilen.

Det kanske inte alltid smakar gott – men det är fortfarande lika proteinrikt som tidigare.

Kan man frysa proteinpulver

Ja, det går bra att frysa proteinpulver utan att det påverkar proteininnehållet. Proteinpulvret kommer heller inte att förstöras av kylan.

Vi rekommenderar dig däremot att inte förvara din burk eller påse med proteinpulver i frysen. Pulvret reagerar inte bra på fukt och när du tar in och ut påsen ur kylan, kan det bildas kondensation.

När fukt kommer in i påsen så kommer det att förminska pulvret livslängd drastiskt. Eftersom det finns fett i proteinpulver, finns det även en risk för att det kan härskna och bli mögligt.

Kyla är med andra ord inte skadligt eller dåligt för proteinpulver, men det höjer risken för fukt – vilket i sin tur är dåligt.

Om du gör smoothies eller glass av proteinpulver, så är det däremot inga som helst problem. Proteinet är intakt.

Kan man laga mat med proteinpulver

Det går alldeles utmärkt att laga mat med proteinpulver och är väldigt vanligt bland fysiskt aktiva. Du kommer inte förlora protein när du lagar mat eller bakar med proteinpulver – såvida du inte steker det.

Viktiga saker att tänka på när du lagar mat eller bakar med proteinpulver:

Det kan påverka klockan
Att lägga till proteinpulver till bakningen kan förändra baktiden. När du provar ett nytt recept, är det viktigt att du håller koll på brödet eller bakelsen när det står i ugnen. Proteinpulvret kan göra så att maten behöver stå längre eller kortare tid där inne.

Skaka först
Om du har använt proteinshakes tidigare, så vet du att det kan bli klumpar om du inte skakar ordentligt. Samma sak kan hända när du bakar. Se därför till att blanda pulvret med ingredienserna väldigt noga.

Ett tips är att skaka proteinet i shaken med lite vatten innan du blandar det med övriga ingredienser. Då blir det mycket lättare.

Glöm inte bort konsistensen
Protein kan göra så att maten eller bakelser blir torr eller känns tung. Var därför noga med att använda tillräckligt med vätska för en jämn och god textur. Vatten eller mjölk fungerar bra, men mosad banan är också ett bra knep.

Andra Artiklar