Proteinpulver-på-sked

Kan Proteinpulver bli Gammalt – Det här händer

Proteinpulver är otroligt populärt och de flesta fysiskt aktiva har en påse eller burk stående där hemma.

Det händer ibland att pulvret får stå orört ett tag och du frågar dig om det fortfarande är säkert att dricka.

I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar med utgånget eller gammalt proteinpulver.

Kan proteinpulver bli gammalt

Ja, proteinpulver kan bli gammalt och dåligt. Hur snabbt det blir dåligt beror på hur du förvarar pulvret. Temperaturen och fuktigheten i förvaringsutrymmet påverkar pulvrets livslängd.

De flesta tester pekar på att proteinpulver håller mellan 12 och 19 månader.

I en studie förvarade man proteinpulvret i 35 grader värme och man kom fram till att livslängden endast landade på 9 månader. När man förvarade proteinpulvret i rumstemperatur, 21 grader, så höll pulvret i 18 månader.

Många proteinpulver har även blivit tillsatta med ämnen som förlänger pulvrets livslängd. Exempelvis salt och maltodextrin. Livslängden kan i vissa fall vara upp till två år.

Vad händer när proteinpulvret blir gammalt

När proteinpulvret passerat sitt utgångsdatum, så förlorar pulvret sitt proteininnehåll. Det är framförallt aminosyran Lysin, som gradvis bryts ner och försvinner.

Det är även möjligt för proteinpulver att mögla och härskna. Det är då främst fettet i kosttillskottet som blir dåligt. Det sker ofta när det har kommit in luft, fukt eller vätska i påsen eller burken.

Kan man använda proteinpulver som gått ut

Vi rekommenderar att du kastar proteinpulver som gått ut. På sin höjd använda det en eller två veckor efter utgångsdatumet.

Proteinpulver är en torr produkt och kan i många avseenden jämföras med konservburkar. Men reaktionerna i pulvret beror helt och hållet på vad innehållet, samt hur det förvarats.

Tillverkare använder olika ämnen i sina pulver, vilket påverkar både livslängden och vad som eventuellt sker när proteinet gått ut.

Den komponent som huvudsakligen kan orsaka problem när produkten är utgången, är fett. Fett kan härskna och därmed leda till magproblem.

Ta hellre det säkra för det osäkra. Det är sällan värt en eller två proteinshakes med risk för att må illa och behöva springa till toaletten.

Hur vet man om proteinpulvret gått ut

Om luft, värme eller fukt har kommit in i pulvret, så kan det göra så att fettet härsknar. Om det sker, så kommer du att känna en dålig lukt så fort du öppnar burken eller påsen. Utöver lukten kommer det också göra så att pulvret smakar illa.

Om pulvret klumpar ihop, är det ett tecken på att mögeltillväxt.

Ett annat tecken på att proteinpulvret gått ut, är om färgen på pulvret börjat försvinna. Om ditt proteinpulvers färg börjar försvinna och det smakar lite annorlunda när du dricker det – då är det dags att kasta kosttillskottet i soporna.

Hur ska man förvara proteinpulver

Proteinpulver bör förvaras i svala och torra utrymmen. Fukt och höga temperaturer kommer att sänka livslängden på pulvret.

Rekommenderade ställen att förvara proteinpulver:

  • I ett skafferi
  • I ett skåp
  • I en låda
  • I en garderob
  • På en vägghylla som är fri från direkt solljus

Håll pulvret alltid borta från värme, fukt och vätskor. Om du förvarar pulvret inkorrekt så kan pulvret gå ut snabbare än vad som angivits på paketet.

Andra Artiklar