Maghjul Bäst i test – 4 Bästa Träningshjulen
Maghjul, eller träningshjul, är ett utmärkt redskap för att träna hela din ”core”. Från magen, till nedre ryggen, vader och axlar.
Det är ett effektivt för såväl atleter som glada amatörer som precis ska börja ta träningen på allvar.
Oavsett din nivå, så är det viktigt att du köper ett maghjul av god kvalité. Ett dåligt maghjul kan vara farliga och orsaka skador både på händer och ansikte, om du skulle ramla.
För att du ska slippa skador och slitage på händer, så har vi gått igenom de bästa maghjulen på marknaden för i år.
Du kan läsa mer om hur vi utvärderar och recenserar produkter här.
Maghjul Bäst i test
Här är en snabbtitt på de bästa maghjulen för i år.
- Bästa maghjulet: Iron Gym Dual AB Wheel
- Bästa premiumval: Vidaxl AB-Roller Power
- Bästa budgetval: inSPORTline Ab Roller AR300
- Bra alternativ: Abilica XC Wheel
Bästa Maghjulet
Den är billig, snygg och skön att använda. Den är utrustad med dubbla hjul för maximal stabilitet och effektivitet.
Handtagen är utrustade med anti-glid-material, så att du inte riskerar slinta och ramla. Tack vare de breda hjulen, så känns den väldigt säkert att använda.
Helt klart ett bra val av maghjul.
Bästa Premiumval
Ett väldigt rejält och gediget maghjul i jämförelse med andra. Däcket är brett och grovt. Tack vare texturen på hjulet, så har det ett bra grepp när du rullar.
Hjulet är gjort av plast och gummi och väger ungefär 440 gram.
De flesta maghjulen brukar ha en ganska ful och leksaksaktig design. Men vi gillar verkligen den här. De svarta och blå färgerna smälter ihop bra med designen på hjulet.
Hjulet är lite dyrare än de flesta andra vi tittat på. Men det är ett premiumhjul av hög kvalité, så det är ett väldigt bra köp.
Bästa Budgetval
Det råder ingen brist på billiga maghjul. Desto svårare är det att hitta billiga maghjul som är bra.
AR300 har halkfria handtag som är 11 cm långa. Maxvikten är 100 kilo. Så både handtagen och maxvikten passar även oss som är lite större.
Den har dubbla hjul som är gjorda av polypropen. Vi gillar att man har gjort ett litet mellanrum mellan hjulet, för att ge extra stabilitet och säkerhet. Framförallt bra för nybörjare!
Vi är inte speciellt förtjusta i utseendet på det här hjulet, men vad gör det? Den är funktionell, billig och bra att använda – då spelar utseendet ingen som helst roll.
Varmt rekommenderad för dig som är ekonomisk!
Bra Alternativ
Som du läst i våra andra tester och recensioner, så brukar Abilica ranka högt. Med bra priset och hög kvalité är de ett populärt ämne hos oss.
Även deras träningshjul föll oss i smaken, på alla tänkbara sätt.
Först och främst älskar vi den anonyma och tuffa designen. Den känns lika seriös och pålitlig som den ser ut.
Den har dubbla hjul för extra stabilitet och sköna och mjuka gummihandtag. Faktiskt ett av de bästa greppen av alla maghjul vi tittat på.
Om vår bäst i test-utmärkelse hade en delad plats, så hade XC Wheel definitivt varit först också.
Innan du köper ett maghjul
Vi alla har någon gång levt med föreställning att alla maghjul är likadana. Att det bara är att gå in i närmaste sportbutik och köpa första bästa maghjulet.
Ja, tills vi faktiskt testar och använder ett riktigt maghjul.
Ett stort problem med många billiga maghjul är att deras handtag är extremt osköna och att du får ont i händerna. Det brukar räcka med att gå upp ett par prisklasser för att handtagen ska vara vadderade, ergonomiska och sköna.
Det du vill ha är:
- Ergonomiska handtag
- Ett robust hjul
- Hög kvalité på materialet
Det är viktigt att maghjulet är starkt, robust och pålitligt. För att när du tränar med ett maghjul så är du ofta i en ”utsatt” position. Om handtagen skulle gå av så kommer du, i värsta fall, falla med ansiktet först i marken.
Vi har lyckligtvis aldrig upplevt det – troligtvis för att vi endast köper och använder riktiga maghjul och inte de som säljs för 100 kronor på Stadium eller Intersport.
Maghjul med tjockt eller tunt hjul
En nybörjare behöver definitivt ett tjockt hjul eller dubbla hjul. Tjockleken ger utökad stabilitet och kontroll.
Ju tunnare träningshjulet är, desto mer behöver du stabilisera det. Vilket innebär att du aktiverar fler muskler och det blir svårare – som i sin tur leder till bättre resultat.
Ett tunnare hjul innebär däremot mer tryck på utrustningen och den klarar inte av lika mycket tryck.
I regel brukar ett dubbelhjul fungera utmärkt även för väldigt starka atleter. Eftersom man kan göra träningen svårare och tyngre genom att exempelvis använda raka ben och helt utsträckta armar.
Maghjulets maxvikt
Det är otroligt viktigt att du har koll på maxvikten på hjulet du planerar att använda. Det finns maghjul som har en maxvikt på endast 100 kilo.
Om du väger mer än maxvikten, så kan det innebära att saker går sönder vid användning. Som ett resultat ramlar du och skadar dig. Om handtaget ger vika finns det en risk att du ramlar med ansiktet före ner i golvet.
Maghjul eller situps
Situps har sina fördelar och sina svagheter. Likaså maghjulet.
Att använda ett maghjul är mycket svårare och involverar många fler muskler än traditionella situps. Exempelvis stärker du ryggen när du använder ett maghjul, vilket du inte gör med situps.
Det finns en tid och plats för båda övningarna – men maghjulet ger definitivt bättre resultat än vanliga situps.