Proteinshake-på-gymmet

När är det bäst att ta Proteinpulver

Proteinpulver är utan tvekan ett av de mest effektiva kosttillskotten på marknaden idag.

Protein inte bara hjälper dig att bygga muskler och bli starkare, det är även viktigt för musklernas återhämtningsförmåga.

Mängden protein du får i dig per dag är det absolut viktigaste. Men även när du dricker har en stor betydelse.

Om du dricker ditt proteinpulver vid rätt tidpunkt, så kan det ge dig både snabbare och bättre resultat.

När är det bäst att ta proteinpulver

Det är bäst att dricka proteinpulver antingen före eller efter ditt träningspass. Det är då din kropp och dina muskler är i som störst behov av protein.

När du tränar så bryter du ner dina muskler. Efter träningen så arbetar kroppen med att reparera och bygga upp musklerna, så att de blir starkare och mer tåliga. För att kunna göra det behövs protein.

Det har gjorts studier för att se om det är bäst att ta proteinpulver före eller efter träning, men man har inte sett några större skillnader i vare sig styrka, storlek eller återhämtningsförmåga.

Man kan däremot se att det är bäst att konsumera protein i direkt anslutning till träningstillfället. Man pratar om en tidsruta som kallas för det ”anaboliska fönstret”.

Tidigare trodde man att det anaboliska fönstret var 30 minuter innan eller efter träning. Numera tror forskare att det är upp mot 3-4 timmar i anslutning till din fysiska aktivitet.

Det beror också på vilket proteinpulver du använder

Att ta ditt proteinpulver direkt efter träning är bäst – men endast om du använder rätt protein.

Det är främst två proteintyper du behöver ha koll på:

Vassleprotein

Vassle är den populäraste och vanligaste varianten. På engelska kallas det Whey.

Det här är ett protein som tas upp och används snabbt av dina muskler. Med andra ord är det bäst före eller efter träning, då dina muskler är i störst behov av snabba proteiner.

Kaseinprotein

Kasein utvinns, precis som vassle, från mjölk.

Men kasein är ett protein som tas upp långsamt av din kropp. Även om du dricker det direkt efter träningen, så kommer det att ta ett tag innan musklerna får användning av proteinet. Det är långt ifrån optimalt.

Kasein tas upp i små mängder av kroppen i upp till 4-6 timmar. Det är med andra ord ett perfekt protein som kvällsmål, eller när du ska på ett långt möte och inte kommer att äta på ett tag.

Du behöver protein hela dagen

Även om proteinpulver i direkt anslutning till träningspasset har setts ge bäst resultat, så är tidpunkten när du konsumerar proteinet inte det viktigaste.

Det viktigaste är att du får i dig tillräckligt med protein varje dag. Gärna regelbundet.

Dina muskler repareras och byggs upp hela tiden när du vilar. Protein behövs även för att underhålla kroppens nuvarande form.

När du fastar, det vill säga när du sover eller när det gått många timmar mellan måltiderna, så hamnar din kropp i ett kataboliskt tillstånd. Det betyder att kroppen börjar bryta ner muskler för att omvandla till energi.

Motsatsen till katabolism är ett anaboliskt tillstånd, där kroppen bygger upp sig själv. Om du är hälsosam, så hamnar du i ett anaboliskt tillstånd när du försett maten med all den näring som den behöver.

När du sover så hamnar kroppen förr eller senare i ett kataboliskt tillstånd under nattens gång. Om du däremot dricker kasein precis innan du ska sova, så minskar du det kataboliska tillståndet på natten – eftersom kaseinet tas upp långsamt av kroppen.

Resultatet blir att kroppen äter upp färre muskler för att omvandla till energi.

Ägg-skinka-sallad-tomat

Hur många gram protein behöver man per dag

En vuxen person som inte tränar, behöver minst 0.8-1.5 gram protein per kroppsvikt varje dag.

Om du är fysiskt aktiv, så rekommenderar man att du konsumerar ungefär 1.5 till 2 gram per kroppsvikt varje dag. Om du konsumerar mindre än så, riskerar du att förlora muskelmassa.

Hur många gram protein du behöver per dag beror på ditt kön, ålder och din livsstil. För att inte nämna kropps unika komposition.

De som behöver mer protein än andra, är oftast de som tränar mycket och äldre människor.

Det kan ibland vara svårt att få i sig tillräckligt mycket protein varje dag. I sådana fall kan proteinpulver vara en väldigt viktig faktor för att man inte ska förlora muskler och istället nå sina mål.

Andra Artiklar