Proteintillskott

När ska man använda Proteinpulver

Proteinpulver är numera ett av de mest populära kosttillskotten i världen.

Folk använder proteinpulver av en rad olika anledningar, från att bygga muskler, till att gå upp eller ner i vikt. Många använder det också bara för att höja och förbättra sitt allmänna välmående och sin hälsa.

Många vet vad fördelarna är med proteinpulver, men långt ifrån alla vet när det är bäst att dricka sin shake.

I den här artikeln går vi igenom när det är bäst att använda proteinpulver.

När är det bäst att använda proteinpulver

Den bästa tiden att dricka ditt proteinpulver beror främst på två saker:

  • Vad ditt syfte/mål är
  • Vilket typ av proteinpulver du använder

Faktum är att det spelar en väldigt stor roll vad ditt mål är. Om du vill gå ner i vikt, bygga muskler eller förbättra dina musklers återhämtningsförmåga.

Om du vill dricka proteinshaken direkt efter träningspasset så behöver du ett protein som absorberas snabb av musklerna, exempelvis vassleprotein.

På kvällen, innan du ska sova, är det bättre att dricka ett protein som tas upp långsamt av kroppen, exempelvis kaseinprotein.

För att bygga muskler

För att kunna bygga muskler och blir starkare, så behöver du konsumera mer protein än din kropp hinner göra av med när du tränar.

Först och främst är det viktigt att du får i dig tillräckligt med protein varje dag. Om du inte täcker ditt dagliga behov, så spelar det inte så stor roll när du får i dig proteinet – eftersom du är på ett underskott och därmed hämmar din muskeltillväxt.

För att bygga muskler behöver dina muskler ha tillgång till protein främst under- och efter träningspasset.

Många rekommenderar att du konsumerar ditt proteinpulver 10-60 minuter innan träning och sedan max två timmar efter träning. Många dricker sitt protein direkt efter träningen.

Det är först efter träningen som dina muskler repareras och byggs upp, för att göras starkare. Då är protein allra viktigast.

Även om protein i direkt anslutning till din träning påverkar ditt resultat, så är ändå det absolut viktigaste att du får i dig tillräckligt med protein varje dag.

För att förhindra muskelförlust

Om ditt mål är att behålla så mycket muskler som möjligt, är det viktigt att du:

  • Får i dig tillräckligt med protein dagligen
  • Får i dig protein regelbundet

Först och främst behöver du fylla ditt dagliga behov av protein. Det andra är att kroppen hela tiden har tillgång till protein.

Exempelvis, om du behöver få i dig 100 gram protein per dag, är det viktigt att allt inte koncentreras i en måltid.

Dela istället upp proteinet över dagens alla måltider. Då försäkrar du dig om att musklerna hela tiden har byggstenar (protein) att använda för att återhämta och underhålla dina muskler och därmed förhindra muskelnedbrytning.

Du kan därför dricka proteinpulver tillsammans med din frukost, till mellanmål och slutligen till ditt kvällsmål. Då får du, utöver din vanliga kost, i dig protein hela tiden under dagens alla klockslag.

För att minska i vikt

Protein är känt för att dels höja din ämnesomsättning, men också för att vara väldigt mättande. Om du vill gå ner i vikt, så är det precis vad du vill ha.

Många dricker därför sin proteinshake mellan måltiderna. Det är kalorisnålt och innehåller mycket protein, vilket gör till att du blir mätt längre och därmed inte äter lika mycket mat vid nästa måltid.

Kom ihåg att proteinpulver aldrig ska ersätta en måltid, utan det är endast ett tillskott till din vanliga kosthållning.

För optimal prestation och återhämtning

Om du ska genomföra ett hårt träningspass på gymmet, eller springa lång tid i löpspåret, så behöver du tillräckligt med protein och kolhydrater i kroppen för att orka.

För uthållighetsträning, är det viktigt att kombinera proteinpulvret med kolhydrater, för att förbättra prestationsförmågan och förminska muskelsmärtor efteråt.

I likhet med när du vill bygga muskler, så är det allra viktigast att du får i dig tillräckligt med protein varje dag. Det är optimalt att konsumera ditt proteinpulver före eller efter träningen, eftersom dina muskler är i störst behov av protein då.

Vilket proteinpulver är bäst

Det finns väldigt många olika proteinpulver att välja på och deras innehåll kan skilja sig en hel del.

Av den anledningen finns det inget proteinpulver som passar alla, utan val av proteinpulver är högst personligt.

Varje år testar och recenserar vi en stor mängd proteintillskott, för att hitta det bästa proteinpulvret inom varje kategori.

Bland annat har vi listat de proteinpulver som innehåller mest protein per shake, ett kosttillskott för de med känsliga magar och de som inte klarar av laktos. I årets bäst i test, hittar du 9 olika proteinpulver för olika behov.

Vårt favoritpulver för tillfället är Core Whey Protein, som är både billigt och kvalitativt. För att inte nämna supergott!

Andra Artiklar