Multivitaminer

När ska man ta Multivitamin och med vad

Multivitamin är ett bra kosttillskott för dig som inte får i dig tillräckligt med vitaminer varje dag, eller som inte har en regelbunden diet.

Snabbt och enkelt kan du få i dig ditt dagliga behov av en rad olika vitaminer och mineraler.

Frågan är när det är bäst att ta multivitamin. Många undrar om de bör ta multivitaminen på morgonen, dagen eller kvällen – med eller utan mat.

Vi har svarat på det.

När är det bäst att ta multivitamin

Det spelar egentligen ingen roll när på dagen du tar din multivitamin – det viktiga är med vad du tar dem. Du bör ta multivitamin tillsammans med vatten och mat innehållande fett.

Exempelvis är Vitamin C och B12 vattenlösliga vitaminer, vilket betyder att de behöver vatten för att absorberas av din kropp.

Du kan med andra ord ta dem på en fastande mage eller med mat, huvudsaken är att du dricker vatten samtidigt. B12 kan även ge dig energi, så i det här fallet kan det vara bäst att ta vitaminen på morgonen – så att det inte stör din sömn.

Det finns vitaminer som är fettlösliga och som behöver fett för att kunna absorberas i kroppen. Dessa är:

 • Vitamin A
 • Vitamin D
 • Vitamin E
 • Vitamin K

Om din multivitamin innehåller ovanstående vitaminer, är det därför rekommenderat att ta multivitaminen när du konsumerar en måltid innehållande fett.

Eftersom multivitaminer oftast innehåller både vattenlösliga och fettlösliga vitaminer, är det därför bäst att ta multivitaminen i samband med en måltid innehållande fett och vatten.

Notera att du inte behöver stora mängder fett för att kroppen ska absorbera fettlösliga vitaminer. Det kan räcka med fet mjölk, yoghurt eller mat som stekts i olja.

Vitamin-C

Vem behöver multivitamin

Inte alla människor behöver tillskott av vitaminer. Om du äter en näringsrik och balanserad diet, så är sannolikheten att du behöver en multivitamin låg.

Det är alltid bäst att rådfråga läkare och ta tester, för att se om du lider brist på något vitamin.

De absolut bästa vitaminerna och mineralerna kommer från riktig mat: frukt, grönsaker, kött, fisk och mejeriprodukter.

Om du inte kan äta nyttigt varje dag eller inte får i dig tillräckligt med vitaminer eller mineraler, så kan en multivitamin vara väldigt användbar för dig.

En del doktorer rekommenderar vitaminer om du:

 • Är vegetarian
 • Äter mindre än 1,200 kalorier per dag
 • Lider av magsjukdom som påverkar absorberingen av näring
 • Har en sjukdom som gör att du inte kan äta så mycket mat
 • Missbrukar alkohol
 • Har genomgått vissa typer av operationer
 • Har fått delar av din tarm bortopererad

Du behöver givetvis inte passa in på någon av ovanstående, men ändå ha ett behov av multivitamin. Det finns många hälsosamma och aktiva människor som lider brist av något vitamin och därför rekommenderas kosttillskott av läkare.

Om du tror att du redan får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler och inte har några symptom på vitaminbrist, så bör du inte använda multivitamin. Rådfråga alltid din allmänläkare först.

Vilken multivitamin är bäst

Multivitaminer kan skilja sig en hel del från varandra. Vissa är ämnade för män, andra för kvinnor och andra för dig som lever ett fysiskt aktivt liv.

Anledningen är att de alla har olika antal och mängd vitaminer och mineraler. Vad du behöver beror främst på ålder, kön och livsstil.

Du kan hitta den bästa multivitaminen för dig i vår stora guide. Listan över multivitaminer uppdateras regelbundet, så att du hela tiden är informerad om vilka multivitaminer som är bäst för tillfället.

Där har vi samlat multivitaminer för män, kvinnor, familjer, fysiskt aktiva och veganer. Vi har gått igenom deras fördelar, nackdelar och innehållet – för att du enkelt ska kunna hitta den multivitamin som passar dig bäst.

Andra Artiklar