Stepbräda Bäst i test 2024 – Topp 5
Stepbrädor har blivit väldigt populära på senare år. Mycket tack vare pilates, yoga och crossfit.
Det är ett utmärkt redskap för att träna både styrka och kondition. Tack vare att det är så minimalistiskt och effektivt, så är det perfekt för hemmagymmet.
Att en stepbräda är bra att ha råder det inga tvivel om. Frågan är vilken stepbräda man ska köpa och vad man ska titta efter.
I den här artikeln har vi recenserat årets mest prisvärda och bästa stepbrädor.
Vi har kategoriserat och listat varje stepbrädas fördelar respektive nackdelar, så att du enkelt kan hitta den som passar dig och dina behov bäst.
Du kan läsa mer om hur vi utvärderar och recenserar produkter här.
Stepbräda Bäst i test
- Bäst i test: inSPORTline Step-up bräda Absater
- Bästa Premiumval: Rebook Step up Studio DELTA
- Bästa Budgetval: Virtufit Fitness Step
- Bästa Mini Step: Rebook Mini Step
- Bra Alternativ: Abilica Step up Pro
Bästa Stepbrädan
inSPORTline Step-up-bräda Absater
- 250 kg maxvikt
- Glidfri
- 3 svårighetsgrader
- Stor kapacitet
- Stabil
En väldigt gedigen och stabil stepbräda med en maxvikt på hela 250 kg!
Brädan är gjord i hårdplast och har en vikt på åtta kilo. Den känns stabil och pålitlig. Vikten och gummifötterna på undersidan gör att du inte glider iväg eller ramlar av.
Vi gillar att du själv kan ändra höjdläget för att ändra svårighetsgrad, eller bara för att få mer utrymme vid vissa övningar. Du kan välja mellan 16, 20 och 26 centimeters höjd.
Stepbrädan är 90 cm lång och 35 cm bred.
Definitivt ett bra köp om du letar efter en pålitlig stepup-bräda med stor kapacitet.
Bästa Premiumval
- Stor som på kommersiella gym
- Väldigt stabil
- 3 höjdinställningar
- Snygg design
Rebook är mest kända för sina sportskor, som de flesta av oss använt någon gång i våra liv.
Men det kommer inte som en överraskning att de dyker upp även här, då de på senare år tillverkat en hel del bra sportutrustning – utöver skor.
Med sin längd på 102 cm och 38,5 centimeters bredd, så är den större än vår testvinnare. Den väger 7,2 kilo och klarar upp mot 110 kg.
Vi gillar att man lagt stor fokus på att göra redskapet helt halkfritt, både på underlaget och för dina fötter. Gummit gör att du står stabilt och säkert på brädan.
Du kan själv ändra höjdinställningar; 15, 20 och 25 cm.
De får en bonuspoäng av oss för den otroligt snygga designen. Med sina klassiska svarta och röda färger, så är den definitivt snyggare än de flesta andra stepup-brädor.
Bästa Budgetval
- Lågt pris
- Enkel att resa med
- Tar upp minimalt med utrymme
- Inte lika hög höjd som andra
- Ganska dåligt glidskydd
En förvånansvärt bra stepbräda för det låga priset. Övriga stepup-brädor kostar över 1000 kronor mer än den här brädan från Virtufit.
Den är mindre än den andra, men är trots det extremt stryktålig. Att den är mindre gör den mycket enklare att ta med sig och att ställa undan när den inte används.
Brädan väger endast 3 kilo, men har en maxvikt på hela 200 kg. Den är 73 cm lång och 27 cm bred.
Du kan ändra höjdnivåerna mellan 12, 17 och 23 cm. Den högsta höjden är bara 2 centimeter kortare än andra.
Faktum är att det här kan vara ett riktigt kap för dig som inte behöver höga höjder. De flesta stepup-brädor har en minsta höjd på 15 cm – vilket i vissa fall är för högt och du riskerar att snubbla. Den minsta höjden är endast 12 cm på den här.
Det enda negativa med den här brädan är att glidskyddet är ganska dåligt. Det känns som att gummitassarna på undersidan är för dåliga. Se därför till att ställa brädan på ett bra underlag, så att den inte glider runt.
För priset är det här ett fenomenalt val. Du får väldigt mycket för pengarna.
Bästa Mini-Stepbrädan
- Väldigt stabil
- Portabel
- Tar upp jättelite utrymme
- Minimalistisk
- Förvaras enkelt
- För liten för vissa övningar
Vi blev glatt överraskade av den här stepbrädan. Vi trodde att den skulle vara för liten och trång för att kunna träna på.
Ack så fel vi hade!
Trots att den är så liten, så är den otroligt stabil. Samtidigt som den är enkel att förflytta och förvara under sängen när den inte används.
Känslan på ytan är väldigt bra. Det känns nästan som att man får ett bounce eller ett hopp när foten lämnar brädan.
Du får däremot komma ihåg att den är ganska liten. Den har en längd på 52 cm och är 21,5 cm bred. Om du har stora fötter eller vill kunna ligga på brädan för att göra olika övningar, så finns det bättre alternativ.
Om du bara ska göra step-övningar, då är det här ett riktigt bra och prisvärt alternativ. Det låga priset och den minimalistiska designen gör den till ett klockrent köp.
Den är liten, men kvalitén är mycket bättre än många andra stepbrädor vi tittat på.
Bra Alternativ
- Bra fotfäste
- Minimalt med glid
- Bra kvalité
- Stryktålig
- Endast två höjdinställningar att välja på
Den här stepbrädan från Ablica är 90 cm lång och 32 cm bred. Den är gjord av mjukplast och gummi.
Gummiytan gör extra bra fotfäste och minimalt med glid.
Den marknadsförs som ”kommersiell” och vi får lov att hålla med. Den känns pålitlig och stryktålig. Det är en sån här kvalité du kan förvänta dig i en aerobics eller pilates-studio.
Nackdelen med Stepup pro är att du bara får två höjdalternativ, vilket känns lite snålt. Du kan välja mellan 13 och 18 cm. Med andra ord får du inte lika många alternativ och inte heller lika hög höjd som andra modeller.
Om du kan ha överseende med att det bara finns två höjdalternativ att välja på, så är det ett mycket bra val av hög kvalitet.
Att tänka på när du köper en stepbräda
Stepbrädor har blivit populära i såväl hemmagym som på kommersiella gym. Yoga, pilates och crossfit har verkligen fört fram den här typen av redskap i ljuset.
För blotta ögat, så kan det verka simpelt att köpa en stepbräda. Men faktum är att det finns en del stepbrädor där ute som inte är värda namnet.
De är för lätta, kan glida och orsaka skador, eller helt enkelt är för små för att användas.
För att du ska undvika att köpa fel stepbräda, så har vi skrivit den här guiden om vad du ska tänka på när du köper en ny stepbräda.
Stor eller liten stepbräda
Storleken på stepbrädan beror helt och hållet på vad du planerar att göra på den.
Vissa stepbrädor är så små att du inte ens kan få plats båda fötterna på dem samtidigt. Andra är så stora att du kan ligga på dem och lyfta vikter samtidigt.
De stepbrädor du ser på gym och i crossfit-sammanhang, är ofta de större varianterna. Vi föredrar dem, då de ger oss fler möjligheter.
Men om du bara vill gå upp och ner för brädan och vill att den tar upp minimalt med utrymme, då är en liten stepbräda helt klart att föredra.
Anti-glid
En väldigt viktig sak att titta på stepbrädan innan du köper den, är hur mycket eller lite den glider.
Du vill inte kunna glida på själva plattformen när du står på den, men det är också viktigt att undersidan har gummifötter och står stabilt.
Det här är en av de viktigaste aspekterna då en glidande stepbräda kan vara en stor säkerhetsrisk.
Viktkapacitet
Alla stepbrädor tål inte lika mycket tyngd. I vårt bäst i test hittar du stepbrädor med en maxvikt på 100 kilo och stepbrädor som tål upp mot 200 kilo.
Om du väger nära 100 kilo, rekommenderar vi att du köper en stepbräda som klarar upp mot 200 kilo. Även om du inte överstiger maxvikten, så kan sämre modeller göra så att plattformen börjar svikta och böjas.
I regel är stepbrädor väldigt stryktåliga, så länge du köper från en väletablerad tillverkare. Men ha alltid koll på maxvikten och överstig den aldrig.
Att kunna ändra höjden
En användbar och effektiv funktion många stepbrädor har är att du kan höja och sänka den. Vilket innebär att du kan göra vissa övningar svårare eller lättare.
De flesta step-up-brädorna har två eller tre höjdmöjligheter, men det finns också modeller där du inte kan ändra höjden.
Vi rekommenderar att du väljer en bräda som det går att ändra höjden på. Det är mycket flexiblare och kan göra stor skillnad i din träning.