Man-tränar-skivstång

Vad är en Gainer – Fördelar & Nackdelar

Gainer är ett kosttillskott som delar fitnessindustrin. Ena sidan ser fördelarna och ser gainern som ett givet verktyg för att nå sina mål – medan den andra sidan menar på att det är ohälsosamt och dyrt.

Huruvida de har rätt eller fel, låter vi dig avgöra.

I den här artikeln går vi igenom exakt vad en gainer är för något, samt dess fördelar och nackdelar.

Vad är en gainer

En gainer är ett kosttillskott vars syfte är att hjälpa användaren att gå upp i vikt, bygga muskler och förbättra återhämtningsförmågan.

Det innebär att gainers är sprängfyllda med kalorier, som främst kommer från stora mängder kolhydrater och protein.

Kolhydraterna ger dig energi och kalorier, som hjälper dig att gå upp i vikt och bygga massa.

Den stora mängden protein ger kroppen tillräckligt med byggstenar för att bygga muskler och för att återhämta sig på bästa möjliga sätt.

Du kan köpa gainers i pulverform från de flesta tränings- och hälsokostbutiker. Du kan blanda pulvret med vatten, men om du vill ha ännu fler näringsämnen och kalorier, så kan du blanda med mjölk. Du kan också göra din egen gainer, vilket innebär att du har mer kontroll över vad du får i dig.

Det är inte ovanligt att gainers också innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och kreatin också.

Fördelar med gainer

För att gå upp i vikt och bygga muskelmassa, så behöver du ligga på ett kaloriöverskott – samt få i dig tillräckligt med protein.

Det här är svårt för vissa människor. Antingen är man en så kallad ”hard gainer”, eller så ligger kroppen på ett så pass stort dagligt kaloribehov, att det knappt går att konsumera så mycket mat.

Här är några fördelar med att använda en gainer.

Väldigt många kalorier

Vi behöver ett visst antal kalorier varje dag för att antingen behålla, gå ner eller upp i vikt. En del av oss har svårare att gå upp i vikt eller har ett stort behov av kalorier för att behålla vår nuvarande vikt.

Att dricka dessa kalorier är både snabbt och enkelt, än om du hade konsumerat näringen i fast form.

Med så många kalorier i en shake, är det mycket lättare att gå upp i vikt och bygga muskler.

Det spar tid

Att konsumera stora mängder kalorier kan vara både dyrt och otroligt tidskrävande. Om du skulle konsumera en gainers hela innehåll i vanlig matform, så skulle det ta väldigt mycket tid. Dels att laga maten, dels att konsumera den.

Det är dessutom superlätt att ta med sig en shake till jobbet, skolan eller resan. På så sätt kan du hela tiden förse kroppen med all den näring som behövs för att du ska nå dina mål.

Många nyttigheter

Massgainers får mycket kritik för att de ofta innehåller ohälsosamma saker, vilket vi går igenom längre i artikeln.

Men gainers kan även innehålla många bra saker också.

Proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer är ämnen vi behöver och de alla är ofta förekommande i gainers. Faktum är att många tillverkare lägger stort fokus på både vitaminer och mineraler i sina pulver.

Nackdelar med gainer

En gainer kan hjälpa dig med mycket, men det finns också negativa aspekter som är värda att i åtanke.

Onyttigt innehåll

Gainers innehåller väldigt mycket kolhydrater, ofta i form av socker. Det är uppenbarligen inte bra för dig.

En del gainers innehåller även mycket transfetter, som även det kan vara dåligt för dig.

Det här är en vanlig kritik som riktas till massgainers och den är definitiv legitim. Om du bestämmer dig för att köpa en gainer, rekommenderar vi att du tar en noga titt på innehållsförteckningen och väljer det mest hälsosamma alternativet.

Dyrt

Med den bekvämlighet och enkelhet som gainers innebär, så kommer det på bekostnad av priset. Många burkar kan vara väldigt dyra.

Det är helt klart billigare att blanda sina egna gainers, men det är tidskrävande och du är inte lika portabel som med ett pulver.

Beroende på vilka mål du vill uppnå, får du avgöra om det är värt priset eller ej.

Felanvändning och fett

Om du vill gå upp i vikt med hjälp av en gainer, är det oundvikligt att du kommer att få mer fett på kroppen. Så är det med all viktuppgång.

Problemet är när folk går upp för snabbt i vikt, eller inte tränar tillräckligt. Det resulterar i att de nästan enbart får mer fett på kroppen, istället för muskler.

Om du inte tränar tillräckligt mycket, riskerar du att få en rund mage istället för större muskler.

Om du ska använda en gainer, rekommenderar vi därför att du också tar din träning på allvar. Muskler byggs genom kosten och träningen, inte genom bara träning eller bara kost.

Är gainer bra för att gå upp i vikt

Definitivt. En så stor mängd kalorier och protein, ger din kropp tillräckligt med material för att gå upp i vikt och bygga muskler.

Men det förutsätter också att du tränar korrekt, samt att du äter en bra och normal kost. En gainer är endast ett kosttillskott, det vill säga en addition till en vanlig kosthållning. Du bör inte ersätta riktig mat med en gainer.

Använd en gainer på rätt sätt, och det är ett mycket bra sätt för att gå upp i vikt.

Vilken gainer är bäst

Precis som med många andra kosttillskott, så finns det ingen gainer som passar alla människor.

De alla har olika innehåll, priser och smaker. Det gör så att det finns ett bra alternativ till de allra flesta behov och kriterier du kan tänkas ha.

Vi testade nyligen olika gainer-tillskott för att hitta den bästa gainer inom varje kategori. I vårt bäst i test, har vi listat noga placerat varje gainer i olika segment. Exempelvis bäst för att bygga muskler, bäst för att gå upp i vikt och bästa laktosfria gainer.

Allt handlar i grund och botten om vad du vill få ut av ditt kosttillskott. Om du vill ha minimalt med socker, laktosfritt eller så lite fett som möjligt – så finns det en variant för dig.

Andra Artiklar