Kaseinshake

Vad är Kasein och När ska du använda det

När man pratar om proteinpulver så handlar det främst om vassleprotein och kaseinprotein.

De båda kommer från samma källa, mjölk, men de skiljer sig ändå en hel del från varandra.

I den här artikeln går vi igenom exakt vad kaseinprotein är för något och hur du använder det på bäst sätt.

Vad är kasein

Mjölk innehåller två typer av protein: kasein och vassle. I mjölken finns det 80% kasein och 20% vassle (whey).

Kasein utvinns alltså från surgjord skummjölk. Proteinet är främst en biprodukt av ostproduktion.

När man tillverkar ost, så häller man i speciella enzymer och syror till den varma mjölken. Dessa ämnen gör så att kaseinet koagulerar och separeras från osten.

Kaseinproteinet använder man sedan till kosttillskott eller mejeriprodukter.

Kasein är ett fullvärdigt protein, vilket betyder att det innehåller alla essentiella aminosyror som du måste få i dig genom kosten.

Kasein absorberas långsammare än vassle

Den främsta skillnaden mellan kaseinprotein och vassleprotein är att kasein absorberas och tas upp av kroppen mycket långsammare.

Det här gör kasein till ett otroligt värdefullt protein för atleter och fysiskt aktiva.

När du fastar, exempelvis när du sover, så får kroppen ingen näring – den börjar därför bryta ner muskler för att mata sig själv. Det här kallas ett kataboliskt tillstånd. Motsatsen är ett anaboliskt tillstånd, när kroppen bygger upp muskler.

Om du konsumerar kaseinprotein innan en lång fasta, så förses kroppen och musklerna med protein under flera timmar framåt.

Det innebär att tidpunkter då din kropp normalt sett skulle bryta ner muskler för energi och näring, så förses kroppen istället med protein och du hamnar inte i ett kataboliskt tillstånd. Resultatet blir att musklerna inte bryts ner.

Som du förstår är det här precis vad varje idrottare och fysiskt aktiv person vill uppnå.

Av den anledningen brukar många människor dricka kaseinprotein precis innan de ska sova. På så sätt förses kroppen med värdefulla proteiner under större delen av natten och minimalt med muskler bryts ner.

Kort och gott är kaseinprotein anti-kataboliskt.

Är det laktos i kasein

Kaseinprotein har i regel en stor mängd laktos. Om du är laktosintolerant bör du därför undvika kaseinprotein.

Om du är laktosintolerant och vill ha ett protein med långsamt upptag, så är äggprotein ett bra alternativ. Det är inte lika långsamt som kasein, men är inte långt ifrån. Äggprotein kan förse dig med aminosyror upp mot 4 timmar efter konsumtion.

Hur länge verkar kasein

Kasein är ett långsamt protein och tas upp under en längre tid av kroppen. Beroende på mängd och din kropp, så brukar det ta mellan 4 och 6 timmar för kroppen att förverka allt protein.

På grund av det långa upptaget, är kaseinprotein perfekt som kvällsmål eller innan du ska börja ett långt möte eller undervisning. Då försäkrar du dig om att musklerna hela tiden får protein för att bygga och underhålla dina muskler.

Vad är bra med kaseinprotein

Det finns ett par anledningar som gör kasein till ett väldigt bra protein som kan ge dig bättre och snabbare resultat.

  • Långsammare upptag
  • Det är ett fullvärdigt protein

Som vi skrev tidigare så tas kasein upp långsamt av kroppen. Det har en fördröjande effekt.

Långsammare upptag

Det innebär att kasein är perfekt som kvällsmål, eller som mellanmål när det är lång tid mellan måltiderna. Dina muskler förses då med protein under flera timmar framåt och inte bara vid tillfället då du dricker din proteinshake.

Aminosyror från vassle finns i ditt blod i ungefär 90 minuter, medan aminosyrorna från kasein finns i blodet mellan 4 och 5 timmar.

Fullvärdigt protein

Du behöver få i dig alla essentiella aminosyror för att må bra och för att din kropp ska fungera korrekt.

Din kropp kan inte producera dessa aminosyror på egen hand, utan du behöver få i dig dem genom kosten. Kasein innehåller alla dessa aminosyror, vilket gör det till ett fullvärdigt protein.

Vassle eller kasein

Det är inte ovanligt att vissa kosttillskott blandar både kasein och vassle för bäst effekt. När de blandas, så får du det bästa från båda världar – det vill säga ett snabbt och ett långsamt protein.

Den främsta frågan är när du vill kunna dricka proteinet och varför.

Vassle tas upp snabbt av kroppen, vilket gör vassleprotein till det bästa alternativet före eller efter träningen.

Kasein tas upp långsamt av kroppen, vilket gör att kaseinprotein är bäst innan du ska sova eller innan ett långt möte.

Det långsamma upptaget motverkar att kroppen hamnar i ett kataboliskt tillstånd och du förser musklerna med protein i upp till 5 timmar.

Vilket proteinpulver ska man köpa

När du har avgjort om du behöver ett kaseinpulver eller ett vasslepulver – så är frågan vilket proteinpulver du ska köpa.

Det finns en hel uppsjö av proteinpulver med varierade priser och innehållsförteckningar.

Vi har skrivit en guide för att hjälpa dig att hitta det bästa proteinpulvret för dig. Artikeln är regelbundet uppdaterad, så att vi hela tiden har de mest prisvärda burkarna presenterade.

Vi testar och recenserar varje enskilt pulver för att hitta dess fördelar och nackdelar. Vi har sedan kategoriserat varje pulver, så att du enkelt kan hitta den typ som passar dig och dina mål bäst.

Utöver proteinpulver baserade på kasein och vassle, så har vi även listat det bästa proteinpulvret med ägg, hampa, soja och havre som bas.

Andra Artiklar