Shake-på-gymmet

Vad är Skillnaden mellan Gainer och Proteinpulver

Proteinpulver och gainer är några av de vanligaste kosttillskotten idag. De båda används flitigt av fysiskt aktiva för att kunna prestera bättre och få snabbare resultat.

Men det finns skillnader mellan de två, som kan vara avgörande i vilket kosttillskott du behöver.

I den här artikeln går vi igenom deras skillnader.

Vad är skillnaden mellan gainer och proteinpulver

Proteinpulver är ofta kalorisnåla och rika protein. De är gjorda för att förse din kropp med mycket protein för optimal återhämtning och muskeltillväxt.

En gainer innehåller också mycket protein, men också väldigt många kalorier. De är gjorda för att hjälpa dig att gå upp i vikt och bygga massa.

Proteinpulver är ofta snåla på både kalorier, fett och kolhydrater. Fokus ligger främst på proteinintaget.

Gainers har däremot väldigt långa innehållsförteckningar. I regel innehåller de mycket kolhydrater, fett, protein, vitaminer, mineraler och ibland även BCAA och kreatin.

För att gainers ska kunna innehålla så mycket energi, kan de ibland även innehålla mycket socker. Det är därför viktigt att läsa innehållsförteckningen, så att du har koll på vad det är du konsumerar.

Vad är ett proteinpulver

Ett proteinpulver är precis som namnet avslöjar, ett pulver vars främsta näringsinnehåll är protein. En shake brukar i regel innehålla mellan 20 och 25 gram protein.

Protein är kroppens huvudsakliga byggsten för att återhämta, reparera och bygga muskler. Det är livsviktigt för kroppens celler.

Om du är fysiskt aktiv, är det extra viktigt att du får i dig tillräckligt med protein varje dag. Annars löper du risk att musklerna slits ner och försvagas – istället för att byggas upp och stärkas.

Det är när du äter och vilar som musklernas byggs upp.

Ett proteinpulver är så effektivt, eftersom det är snabbt, enkelt, billigt och portabelt. Du kan ta med dig en färdig shake till skolan eller jobbet och konsumera den inom loppet av någon minut.

Att konsumera lika mycket protein genom vanlig mat kommer att kosta mer och ta upp mycket mer tid, både för att laga och äta maten.

Vad är en gainer

En gainer är ett kosttillskott innehållande väldigt mycket näring för att du ska kunna gå upp i vikt och bygga större muskler.

Det är ett kosttillskott som används av de som har svårt för att gå upp i vikt, eller de som behöver ett väldigt stort kaloriintag varje dag för att behålla sin nuvarande vikt – exempelvis kroppsbyggare. Du kan köpa gainer direkt i butiken, men det är också möjligt att göra din egen gainer.

Gainers innehåller många kalorier och mycket protein. De många kalorierna är där för att ge dig mycket energi så att du kan ligga på ett kaloriöverskott och därmed gå upp i vikt.

Den stora mängden protein är där för att ge din kropp optimalt med protein för att kunna bygga större och starkare muskler.

Det är en ovanligt att en portion gainer innehåller mellan 500-1250 kalorier och 25-50 gram protein. Med andra ord väldigt mycket näring.

Proteinshake

Vem bör använda ett proteinpulver

Ett proteinpulver kan egentligen användas även av de som inte är speciellt fysiskt aktiva – eftersom alla människor behöver protein.

Men proteinpulver är främst designad för dig som är fysiskt aktiv, då du har ett större behov av protein.

Eftersom proteinpulver oftast inte innehåller så mycket fett och kolhydrater, så passar de lika bra för styrketränande, som löpare och andra idrottsutövare.

Kom ihåg att det är viktigt att konsumera en kost innehållande protein och inte enbart förlita sig på proteinpulver. Kosttillskott är endast ett supplement – ett tillägg till maten du äter.

Vem bör använda en gainer

Gainers används oftast av de som har svårt för att lägga på sig muskler och vikt. Vare sig det är för att man har svårt för att få ner all mat eller har en snabb ämnesomsättning.

Det går mycket snabbare och är enklare att dricka kalorier än det är att äta dem.

Gainers passar perfekt för dig som antingen:

  • Har svårt för att gå upp i vikt
  • Behöver mycket energi för att behålla nuvarande vikt

Många som använder gainers är även kroppsbyggare som behöver ett stort kaloriintag för att inte gå ner i vikt.

Att konsumera över 4000 kalorier om dagen kan vara väldigt tidskrävande och då är det bekvämt och tidseffektivt att dricka en gainer mellan måltiderna.

Andra Artiklar