Vassleprotein-shake

Vad är Vassleprotein – Allt du behöver veta

Vassleprotein, och proteinpulver överlag, är ett av de vanligaste kosttillskotten idag. Det är väldigt behändigt, billigt och nyttigt med vassle.

Det hjälper dig att bygga muskler, återhämta dig från träning och minskar muskeltrötthet.

I den här artikeln går vi igenom exakt vad vassleprotein är för något och varför det är så bra.

Vad är vassleprotein

Vassleprotein, som på engelska heter Whey, kommer från mjölk.

Mjölk består av två proteiner: kasein och vassle.

Vassleprotein tas fram genom att antingen separera kasein från vassle i mjölk, eller som en biprodukt när man tillverkar ost.

Efter att vassleproteinet har isolerats från ostproduktionen, så går det igenom flera processer för att bli till det pulver du sedan köper som kosttillskott.

Vassleprotein anses vara ett komplett protein, vilket betyder att det innehåller alla nio essentiella aminosyror.

På grund av vassles höga och kvalitativa proteinvärde, så är det ett av de populäraste kosttillskotten idag. Framförallt bland atleter och fysiskt aktiva, men även hos de som vill gå ner i vikt eller som inte får i sig tillräckligt med protein från mat.

Vad är vassleisolat

Vassleprotein är som vi beskrev här ovanför, ett fullvärdigt protein innehållande väldigt många aminosyror.

Vassleisolat är en renad form av vassleprotein. Man har filtrerat vassleprotein på ett sådant sätt att andelen protein ökat och andelen fett och kolhydrater minskat.

Isolat innehåller även väldigt lite laktos och många laktosintoleranta kan därför använda vassleisolat.

Fördelen är givetvis att du får i dig mer protein och mindre fett, kolhydrater och laktos. Nackdelen är att vassleisolat oftast är dyrare än vanligt vassleprotein.

Vad är vassleprotein bra för

Protein är en nödvändighet, oavsett om du tränar eller ej. Din kropp behöver protein.

Det är extra viktigt om du är fysiskt aktiv, då protein hjälper till vid reparationen och återbyggandet av dina muskler. Just därför konsumerar de flesta atleter och professionella idrottare proteinpulver.

Vassleprotein är bra för att:

  • Bygga muskler
  • Förbättra musklernas återhämtningsförmåga
  • Minska muskeltrötthet
  • Ge dig en mättnadskänsla
  • Ge dig snabbt protein direkt efter träning

Är det mjölkprotein eller laktos i vassle

Eftersom vassleprotein utvinns från mjölk, så innehållet det både laktos och mjölkproteiner. Det är med andra ord inte bra för någon som är allergisk, att använda proteinpulver gjort på vassle. Många laktosintoleranta kan också reagera negativt på vassleprotein.

Vassleisolat innehåller mycket mindre laktos än vanligt vassleprotein. Det kan därför tolereras i högre grad av de som är laktosintoleranta.

Kan man vara allergisk mot vassle

Det är fullt möjligt att vara allergisk mot både vassle och kasein.

Symptomen för allergi mot mjölkproteiner, visar sig oftast när man är barn. Det är ovanligt att man utvecklar en mjölkallergi i vuxen ålder.

Risken för laktosintolerans ökar däremot med åldern. Det resulterar oftast i uppblåst mage, smärtor, gas, diarré och reflux.

Laktosintolerans är däremot inte en allergi, utan det betyder att din kropp inte kan bryta ner och smälta laktos tillräckligt bra.

Om du har en allergi till vassle, så kan det orsaka svullna läppar, mun, tunga, ansikte och hals. Det kan även leda till reaktioner på huden, så som röd och kliande hud eller utslag. Nysningar, rinnande näsa och kliande ögon är också vanligt.

Om du misstänker att du är allergisk mot vassleprotein, bör du uppsöka läkare för att ta tester.

Andra Artiklar