Skivstångslyft

Proteinpulver före eller efter träning

Proteinpulver är numera en standard bland såväl professionella atleter, som vanliga gymtränande.

Men som du kanske vet, så handlar inte allt om mängd – utan även tajming.

Är det bäst att konsumera proteinpulvret före eller efter träningen? Spelar det ens någon roll?

Vi har svarat på det.

Proteinpulver före eller efter träning

Många människor tror att du måste konsumera protein inom 30 minuter efter träningen, för att få maximal effekt. Den här tidsperioden kallas för ”anaboliska fönstret”.

Studier pekar däremot på att det här tidsfönstret är mycket längre än man först trott. Man tror idag att du kan konsumera proteinpulvret upp mot fyra timmar efter träningstillfället och få samma effekt.

Man gjorde en studie där man delade in 21 män i två olika grupper, där båda grupperna fick konsumera 25 gram protein. Ena gruppen fick proteinet direkt före träningen och den andra gruppen fick proteinet direkt efter träningen.

De genomförde 3 helkroppspass i veckan, i tio veckor.

I slutet av studien såg man inga märkbara skillnader i vare sig styrka eller storlek mellan de två grupperna. Vilket indikerar att det faktiskt inte spelar någon roll om du dricker din proteinshake före eller efter träningen.

Välj istället den tid som passar dig bäst och är mest bekväm. Det viktiga är att du får i dig tillräckligt med protein varje dag.

Varför du behöver protein när du tränar

Protein är kroppens byggsten för att bygga celler, enzymer, hormoner och muskler. Med andra ord superviktigt för alla människor, oavsett fysiskt aktivitet.

När du tränar, vare sig det är löpträning eller styrketräning, så bryter du ner musklerna. Kroppen behöver då protein för att kunna återhämta sig och för att bygga upp musklerna så att de blir starkare.

Det innebär att om du tränar hårt, men inte får i dig tillräckligt med protein, riskerar du att skada dig och musklerna bryts ner istället för att byggas upp.

Om du inte har fått i dig tillräckligt med protein, så har kroppen inga byggstenar för att reparera och bygga upp musklerna efter träningen.

När ska man äta protein

Det viktiga är inte när du äter protein, utan hur mycket protein du äter. Bäst är att dela upp dagens proteinintag på alla måltider, så att du regelbundet förser kroppen och musklerna med protein.

Det finns även en begränsning för hur mycket protein kroppen kan ta upp åt gången. Låt säga att du behöver få i dig 70 gram protein per dag. Om du skulle konsumera alla 70 gram till frukost, är risken stor att du kissar ut en stor del av proteinet – eftersom kroppen inte kan absorbera allt på en gång.

Man brukar rekommendera att 10-35% av alla kalorier du äter bör komma från protein. Vidare rekommenderar man 0.8 – 1.2 gram protein per kilo, varje dag.

Läs vår artikel om hur många gram protein du behöver per dag.

Proteinrik mat efter träning

När du har tränat klart, så brukar det ta 30-60 minuter innan hungern sätter in. Det ”anaboliska fönstret” som vi tidigare pratade om, visar att det är bra att äta protein inom fyra timmar efter träning.

Här är några exempel på proteinrika livsmedel:

  • Kycklingbröst
  • Parmesanost
  • Sojabönor
  • Tonfisk
  • Kvarg
  • Linser
  • Mjölk

Många väljer att dricka en proteinshake i samband med träning. Det är gott, är väldigt tidseffektivt och du får i dig väldigt mycket protein på kort tid.

Vilket proteinpulver är bäst för träning

Det finns en hel uppsjö av proteinpulver på marknaden idag. Det är trots allt ett av de mest populära kosttillskotten.

Eftersom våra livsstilar skiljer sig och våra kroppar är unika, så är även våra behov annorlunda. Det som passar dig bäst, passar nödvändigtvis inte din kompis.

Därför har vi en regelbundet uppdaterad artikel där vi listar det bästa proteinpulvret inom varje kategori. Vi har testat och recenserat några av de populäraste proteintillskotten på marknaden, för att hjälpa dig att hitta det pulver som passar dina behov bäst.

Du hittar allt från proteinpulver för känsliga magar, till laktosintoleranta, äggprotein och det bästa proteinet att ta på kvällen.

Det viktiga när du köper ett proteinpulver, är att du läser innehållsförteckningen. De olika burkarnas innehåll kan skilja sig väldigt mycket, där vissa av dem är mindre bra – eller rentav dåliga.

Andra Artiklar