Kreatin

Bästa Kreatinet 2024 – Topp 4 kreatin

Kreatin är ett perfekt kosttillskott om du vill höja dina prestationsförmåga, bli mer uthållig och optimera dina resultat på gymmet.

Vi hjälper dig att hitta det mest prisvärda och effektiva Kreatin-tillskottet på marknaden idag.

Du kan läsa mer om hur vi utvärderar och recenserar produkter här.

Våra favoriter

Här är en snabbtitt på årets bästa kreatin-tillskott. Längre ner hittar du en mer djupgående recension av respektive kosttillskott.

Bästa Kreatinet

Core creatine
Per portion | Kreatin: 5g


Anledningar att köpa:

 • 100% Kreatin
 • Ökad prestationsförmåga
 • Billigast
 • Bäst-i-test
Anledningar att inte köpa:

Det här kosttillskottet krossar alla andra kreatin-burkar. Det finns ingen konkurrens.

I det här pulver använder man kreatinmonohydrat, vilket är den mest effektiva typen av kreatin. Det är också den enda ingrediensen, inga andra tillsatser eller ämnen finns i påsen. En portion ger dig 5 gram kreatin.

Det som förvånar oss mest är priset. Det näst-billigaste kreatintillskottet kostar mer än dubbelt så mycket som det här pulvret. Core Creatine landar på ungefär 0,79 kr per portion, medan övriga kosttillskott ligger mellan 1,89 – 6,41 kr/portion. Det är en stor skillnad.

Core Creatine ger dig rent kreatin av högsta kvalitet, till det billigaste priset. Oavsett om du vill höja din prestationsförmåga, bli starkare eller spara pengar – det här är ditt bästa val och en given favorit.

Billigt alternativ

Pro Nutrition Creatine
Per portion | Kreatin: 5g


Anledningar att köpa:

 • Hög kvalitet
 • Ger mer pump
 • Billig
Anledningar att inte köpa:

Ett av de billigaste kreatin-tillskotten, trots den höga kvalitén. I likhet med bäst i test-vinnaren Core, så består det här pulvret av Kreatinmonohydrat. En portion ger dig 5g kreatin.

Du kan inte gå fel med den här burken. Vi hade däremot önskat att de hade större burkar att välja på. Just nu kan man bara köpa burken på 500 gram, vilket motsvarar 100 portioner.

Populär klassiker

Optimum Nutrition Creatine Powder
Per portion | Kreatin: 3g


Anledningar att köpa:

 • Ger mer ork och kraft
 • Lagom mängd kreatin
 • Pålitlig
Anledningar att inte köpa:

 • 3 gram kreatin per portion

Du har säkert sett den här burken från Optimum Nutrition tidigare. Det är ett av de äldsta och mest använda kreatin-tillskotten – och den håller fortfarande hög kvalitet.

Pulvret består av Kreatinmonohydrat och en portion ger dig 3 gram kreatin. Det här framförallt här man skiljer sig från andra produkter. De flesta andra pulver ger dig 5 gram per portion.

Det är till Optimum Nutritions fördel.

Om du får problem med magen av andra pulver, eller bara vill ha mindre kreatin per portion – då är det här ett självklart val. En mindre mängd kreatin är oftast snällare mot magen, framförallt om du är känslig. Om du sedan vill ha lite mer, är det bara att ta två skopor och hälla i shaken.

Störst mängd kreatin

Core Creatine Pro
Per portion | Kreatin: 8g


Anledningar att köpa:

 • 8 gram kreatin/portion
 • Ger massvis med energi
 • Väldigt god smak
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Ett populärt kosttillskott med en stor mängd positiva recensioner, som bekräftar att den piggar upp, ger mer uthållighet och höjer prestationsförmågan. För att inte nämna pumpen man känner i musklerna.

En portion innehåller 4 gram kreatin-bisglycinat och 4 gram citrullin-malat. Man har även lagt i 115 mg magnesium per portion. Allt som allt innehåller den 10 gram Kreatin pro komplex.

Det råder inga tvivel om att det här pulvret är en av de bästa, men den kostar väldigt mycket jämfört med övriga kosttillskott i testet. En portion kostar ungefär 6,41 kronor, medan vår testvinnare endast går på 0,79 kr/portion. Om man köper ett kilo eller två, så blir det i slutändan en del pengar.

Om det här pulvret är inom din budget, så är det helt klart ett av de mest effektiva och välsmakande kreatin-tillskotten på marknaden idag.

Vilket kreatin är bäst för dig

Att hitta ett bra kreatin är ett, till synes, enkelt projekt. Men om du känner dig förvirrad och osäker på vad du ska köpa, så kan vi trösta dig med att du definitivt inte är ensam.

Det här är sakerna du behöver titta efter när ska köpa kreatin.

Rätt typ av kreatin

Det allra viktigaste när du ska köpa kreatin är att du väljer rätt typ. Den typ som ger dig den mest prestationshöjande effekten är kreatinmonohydrat. Det är också den billigaste varianten, som tur är.

Om du får bekymmer med magen när du tar kreatin, så är det rekommenderat att välja kreatinhydroklorid istället för kreatinmonohydrat. Detta då den är snällare mot magen och påverkar magsyran i mindre utsträckning.

Det finns andra typer, exempelvis kreatincitrat, kreatinetylester och kreatin malat. Forskning visar på att dessa inte är lika bra som monohydrat och hydroklorid. Du gör därför bäst i att undvika dessa.

Håll koll på ingredienserna

Till skillnad från andra kosttillskott, så vill man sällan ha något annat än kreatin i sitt kreatintillskott. När du tittar på en produkt, så vill du att det bara ska stå ”kreatinmonohydrat” i innehållsförteckningen.

Om innehållsförteckningen är lång och komplicerad, så är det oftast ett tecken på att man använt en mindre potent kreatintyp som ger sämre resultat. I grund och botten är pulvret bara utfyllnad, men för en nybörjare kan det uppfattas som att ”mer är bättre”.

Vad är kreatin

Kreatin är ett ämne som vi får i oss genom kosten, men som kroppen också själv kan producera. Den största mängden kreatin får vi däremot i oss genom mate, då främst kött och fisk.

Många använder idag kreatin som kosttillskott, just därför att det har så pass stor påverkan på vår muskulatur.

Kreatin gör så att musklerna lättare binder till sig vatten, vilket innebär att dina muskler blir större.

Kreatinets främsta funktion är att omvandla energi till rörelseenergi. Det innebär att du förbättrar både din uthållighet och styrka, vilket i sin tur leder till att du kan öka dina prestationer och resultat avsevärt.

En person som äter vanlig husmanskost brukar vanligen få i sig mellan 1-2 gram om dagen.

Vad är kreatin gjort av

Kreatin är en molekyl som din kropp på egen hand kan producera. Det görs främst i njurarna och i levern, med hjälp av tre olika aminosyror: glycin, arginin och metionin.

Dessa tre aminosyror omvandlas till kreatin kreatinfosfat och fosfokreatin som sedan förvaras i musklerna för att användas till energi.

Det finns även kreatin i mat, och då framförallt kött och fisk. Det är precis samma kreatin som din kropp producerar.

Kreatinet du får i dig genom kosten och som din kropp producerar är i väldigt små mängder. Just därför använder sig många idrottare av kreatin som kosttillskott.

Vad är kreatin bra för

Få kosttillskott kan vara så effektiva som kreatin. Vilket har lett till att det är ett av de populäraste tillskotten för fysiskt aktiva att använda.

Det är främst fyra anledningar till varför du skulle vilja använda kreatin som kosttillskott.

 • Dina muskler producerar mer energi
 • Ökad kroppsmassa
 • Bättre muskeltillväxt och mer styrka
 • Förbättrad återhämtningsförmåga efter träning

1. Hjälper dig att producera mer energi

Joggare

I kroppen finns något som heter ATP (Adenosine triphosphate). Det är den molekyl som hjälper dina celler att producera energi.

När du tränar bryts ATP ner för att kroppen och musklerna ska få mer energi. Det finns däremot en gräns för hur snabbt och mycket ATP som kan produceras i kroppen.

Du har även små depåer av ATP förvarat i musklerna, redo att komma till användning vid fysisk ansträngning.

Men när du tränar så hinner kroppen inte producera tillräckligt med ATP. Det resulterar i att du efter ett tag blir trött och musklerna lider brist på energi.

Kreatin förstorar din kropps förvar av fosfokreatin och som ett resultat har dina muskler tillgång till mer kreatin när du tränar. Du får alltså mer uthållighet och energi under träningspasset.

2. Större kroppsmassa

Man-vilar-på-gymmet

Kreatin gör så att dina muskler binder till sig mer vatten och blir fylligare.

Kombinera det med den positiva effekten kreatin har på din prestationsnivå, så har du ett bra recept för att bli större och starkare på väldigt kort tid.

Många använder kreatin för att kunna bli större och starkare.

3. Kan öka din muskeltillväxt och styrka

Kreatin ger dina muskler mer energi och förbättrar din prestationsförmåga. Man har också sett i studier att kreatin hjälper musklerna att återhämta sig efter ett hårt träningspass.

De här två egenskaperna ger dig riktigt bra förutsättningar för att bygga muskler och bli starkare.

4. Reparerar musklerna

Man tror idag att kreatin har en effekt som likar antioxidanters egenskaper. Studier visar på att kreatin har egenskaper som förhindrar att dina muskler skadas.

Man ser även att kroppens återhämtningsförmåga förbättras efter intag av kreatin. Det är en mycket viktig aspekt för den som vill se bra och snabba resultat.

Hur mycket kreatin per dag

Forskning visar på att 5 gram per dag är det optimala intaget av kreatin. Mer än så har inte visat sig ge några fördelar, mer än att det potentiellt kan överbelasta dina njurar och att du kissar ut överskottet.

Kreatin finns även i kött, så om du äter en kost innehållande mycket kött, finns det än mindre anledning att överskrida rekommendationerna på burken.

Uppladdningsfas av kreatin

En uppladdningsfas är ett populärt tillvägagångssätt för att få snabbare effekt av kreatin. När du behöver använda kreatin-tillskott tar det nämligen 1-3 veckor innan kosttillskottet har en effekt på kroppen och musklerna.

Uppladdningsfasen innebär att du tar 20 gram kreatin per dag i 4-8 dagar. Dessa 20 gram är uppdelat på 4 doser. Du går sedan ner till det normala 5 gram per dag.

Syftet är alltså att kringgå den här fördröjningen av kreatinets effekt, genom att hela tiden ha ett överskott av kreatin i kroppen.

Det finns studier som visar på att uppladdningsfasen faktiskt fungerar. Men det finns också studier som pekar på att det inte fungerar och att du istället kissar ut överskottet. Oavsett om det fungerar eller ej, så är uppladdningsfasen inte en nödvändighet.

När är det bäst att ta kreatin

Det är bäst att ta kreatin i samband med träning. Ta ditt kreatin antingen före, innan eller efter träningspasset.

Studier har gjorts för att se om det är bättre att ta kreatinet före, under eller efter träningen. Men resultaten skiljer sig en hel del.

Mycket pekar på att den optimala tidpunkten är efter träningstillfället, men det är ännu inte klarlagt.

Vi rekommenderar att du tar kreatin i direkt anslutning till träningen för bäst effekt. Huruvida du väljer före, innan eller efter har mindre betydelse. Vi föreslår att du väljer den tidpunkt som känns bäst för dig.

Är kreatin farligt

Kreatin i sig anses inte vara farligt. Det är ett naturligt ämne som din kropp producerar och som du får i dig via kosten.

Precis som med allt annat kan du uppleva biverkningar om du använder kreatin som kosttillskott.

EU:s vetenskapliga kommitté och Livsmedelsverket beskriver det som ”låg risk för negativ hälsopåverkan hos friska vuxna som äter kosttillskott med 3 gram kreatin”.

Här är ett par potentiella bieffekter:

 • Viktökning
 • Svullen mage
 • Uttorkning
 • Njurskador
 • Leverskador
 • Njursten
 • Muskelkramp
 • Matsmältningsproblem

Det viktiga är att du följer instruktionerna på burken och inte överkonsumerar kosttillskottet. Om du lider av sjukdom eller tar några mediciner, bör du alltid rådfråga läkare innan du börjar använda kreatintillskott.

Vad händer om man tar för mycket kreatin

Även om kreatin anses vara ett väldigt säkert kosttillskott, så kan ett överskott av ämnet resultera i oönskade bieffekter.

Om du tagit för mycket kreatin, är det vanligt att man känner obehag i magen, svullen mage och diarré eller förstoppning.

Ett överskott av kreatin kommer inte att ge dig fler fördelar. Istället kommer överflödet enbart resultera i att dina njurar får arbeta hårdare, samt att överskottet av kreatin kommer ut genom urinet.

Vad är en non-responder

Kreatin fungerar tyvärr inte på alla människor. Man uppskattar att runt 30% av världens befolkning är så kallade ”non-responders”, det vill säga deras kroppar kan inte absorbera och omvandla kreatinet till cellenergi (ATP).

Om du äter, dricker och tränar bra i 2-3 veckors tid – samtidigt som du konsumerar kreatin, enligt instruktionerna – utan att märka någon skillnad, då är du troligtvis en non-responder. Det innebär inte att du har någon sjukdom eller att din kropp inte fungerar som den ska.

Som tur är finns det flera andra kosttillskott som fungerar prestationshöjande och som hjälper dig att bygga muskler effektivare.

Var kan jag köpa kreatin

Kreatin går att köpa i de flesta hälsobutiker, framförallt de som är fokuserade på träning.

När det kommer till kosttillskott så köper vi endast produkter från väletablerade butiker. Vi vill vara säkra på att produkterna vi köper är bra och har blivit testade.

När vi köper kreatin, eller andra kosttillskott, så gör vi det från Svensktkosttillskott och Gymgrossisten. De har i regel bäst priset, snabbast leveranser och bäst kundsupport.

Andra Artiklar