BCAA

Bästa BCAA 2021 – 4 Bäst i test BCAA

I den här artikeln lär du dig vad BCAA är för något, vilken dos som är effektivast och hur du hittar bästa BCAA-tillskottet för dig.

BCAA består av tre grenade aminosyror som vi måste få i oss genom kosten. Dessa aminosyror är viktiga för att kroppen ska kunna bygga muskler och återhämta sig efter träning.

Det är också ett kosttillskott som höjer prestationsförmågan så att man orkar lyfta tyngre och längre – vilket resulterar i ännu bättre resultat.

Vi har tittat på marknadens alla BCAA-tillskott för att se vilka som är mest prisvärda.

BCAA Bäst i test

Har du bråttom och vill spara tid? Här är de bästa BCAA-tillskotten.

Bästa BCAA

Core BCAA Powder
Per portion | L-Leucin: 5400 mg | L-valin: 1350 mg | L-isoleucin: 1350


Anledningar att köpa:

 • 4:1:1 är den bästa fördelningen
 • Billigt
 • Supergoda smaker
 • Optimal för muskelbyggande & återhämtning
Anledningar att inte köpa:

 • Den minsta burken tar slut snabbt

Det här är det bästa BCAA-tillskottet av dem alla, tillika det mest populära. Den senaste forskningen visar på att 4:1:1-formeln är den optimalaste fördelningen för fysiskt aktiva människor.

Core BCAA Powder har flest smaker, är det billigaste pulvret och är definitivt det mest köpta BCAA kosttillskottet på marknaden idag. Antalet (positiva) recensioner är överväldigande och konkurrenterna bleknar i jämförelse.

Om du vill ge din kropp fler och bättre resurser för att bygga muskler och återhämta sig på ett optimalt sätt, då är det här ett självklart val.

Svensktkosttillskott

Alternativt pulver

Better You BCAA Pulver
Per portion | L-leucin: 6000 mg | L-valin: 1000 mg: | L-isoleucin: 1000 mg


Anledningar att köpa:

 • Stor mängd L-leucin
 • Naturliga smakämnen
 • Stimulerar proteinsyntesen
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr
 • 25 portioner/burk

Det här kosttillskottet använder en 6:1:1-fördelningar, vilket innebär att den innehåller 6 gånger mer L-leucin än L-valin och L-isoleucin. Det är inte den ultimata formeln, men eftersom L-leucin är den mest verksamma aminosyran som stimulerar proteinsyntesen – så är det definitivt ett recept gjort för seriös muskelbyggning.

Smakerna är ruskigt goda och det finns fem stycken olika varianter att välja på.
Kosttillskottet är riktigt effektivt och ser till att du laddar musklerna med aminosyror som kommer att förbättra både din återhämning och muskelbyggande. Men det finns ett problem – storleken på burken. Den enda burken som finns är på 250 gram, som är 25 portioner. Till ett ganska saftigt pris, dessutom.

Om du har råd, så är det helt klart ett av de bästa BCAA-tillskotten, men den kommer att ta slut fort. Därför gör du bäst i att köpa två eller fler burkar per beställning, för att spara på frakt och tid.

Svensktkosttillskott

Bästa BCAA-kapslar

Core BCAA Caps
Per portion | L-leucin: 1920 mg | L-valin: 240 mg: | L-isoleucin: 240 mg


Anledningar att köpa:

 • Lätt att svälja
 • Billig
 • Vitamin B6 för bättre upptag
 • Ger energi och kraft
Anledningar att inte köpa:

 • Liten mängd BCAA jämfört med pulver

Att inta BCAA genom kapselform är definitivt det smidigaste och snabbaste alternativet. Du slipper bära runt på en stor burk och blanda pulver, när du är på jobbet eller i skolan.

Kapslarna är enkla att svälja och smakar ingenting. De ger dig en bra dos av L-leucin, som är viktigast, men desto mindre av de två andra aminosyrorna. Core BCAA Caps innehåller en bra mängd aminosyror om man jämför med andra tabletter och kapslar, men mängden är ganska blyg jämför med pulver.

Det här är det bästa valet av BCAA om du inte vill använda pulver. Det är smidigt att bära med sig, kapslarna är enkla att svälja och de ger dig en hel del energi och extrakraft på gymmet. En av våra favoriter.

Svensktkosttillskott

Alternativa kapslar

Optimum Nutrition BCAA 1000 Caps
Per portion | L-leucin: 500 mg | L-valin: 250 mg: | L-isoleucin: 250 mg


Anledningar att köpa:

 • Fri från sötningsmedel
 • 1000 mg BCAA per portion
 • Smidig att ta med sig
 • Om du vill ha något ”mellan”
Anledningar att inte köpa:

 • Innehåller lite L-leucin

Optimum Nutrition är en gammal klassiker som varit ledande inom hälsokost och kosttillskott en längre tid.

Deras BCAA-tillskott är riktigt bra, men det passar inte alla. Anledningen är att det finns tillskott som ger både mer BCAA och som kostar mindre – men den har ändå sin plats i hyllan. Om du inte vill ha så mycket BCAA som de andra kosttillskotten erbjuder, så är det här ditt bästa alternativ. Du får precis ”lagom” mycket aminosyror.

Man har lite mindre L-leucin och lite mer L-valin och L-isoleucin, än Core’s kapslar. Så det är en smaksak vilken du föredrar. Men kom ihåg att L-leucin är den aminosyra som påverkar din återhämtning och ditt muskelbyggande mest.

Svensktkosttillskott

Så väljer du bästa BCAA för dig

Det är inte svårt att hitta ett bra BCAA-tillskott man kan vara nöjd med. Det finns mycket att välja på, men de allra bästa kosttillskotten är så pass bra att valet är enkelt.

Det här borde du ha koll på.

Pulver eller kapslar

De båda har sina för- och nackdelar. Pulvret är oftast billigare och innehåller större mängder av varje aminosyra. Så det är helt klart effektivare.

Det negativa med pulver är att burkarna är stora och du kommer att behöva blanda pulvret i en shaker. Det är inte speciellt behändigt när man är ute och reser, är på jobbet eller i skolan. Då är det mycket lättare att ta en kapsel.

Frågan är vad du vill kompromissa med, enkelheten att konsumera eller mängden aminosyror i kosttillskottet.

Priset

Det finns många bra BCAA-produkter, men väldigt många säljs för överpris. Produkt A och B ger dig lika många kapslar och kostar lika mycket – men produkt A innehåller bara hälften så många aminosyror som produkt B.

När vi gjorde vårt bäst-i-test så tog vi även med priset i betygsättningen. Så de BCAA vi listat är inte bara av högsta kvalitet och från pålitliga tillverkare, de är även korrekt prissatta. I slutet av dagen vill vi alla ha det mest prisvärda alternativet och just det har vi letat fram.

Bli inte lurad

Precis som vi beskrev här ovanför, så kan priserna skilja sig drastiskt och likaså innehållet. Därför rekommenderar vi att du håller dig till etablerade och pålitliga tillverkare när du köper BCAA. På så sätt undviker du att betala överpris för en produkt som inte håller måttet.

Vad är BCAA

BCAA står för Branched-chain Amino acid, vilket på svenska översätts till grenade aminosyror.

Protein består av 20 stycken aminosyror, varav nio av dem är essentiella. Det betyder att våra kroppar inte kan skapa dem på egen hand, utan vi måste få i oss dem via kosten.

Tre av dessa essentiella aminosyror är grenade aminosyror och de heter Leucin, isoleusin och valin. Av alla essentiella aminosyror så är det Leucin som har störst påverkan på musklernas proteinsyntes. Just därför innehåller BCAA-tillskott mer L-Leucin än något annat, eftersom den aminosyran påverkar vår återhämtning och muskeluppbyggnad mest.

BCAA är alltså tre stycken essentiella aminosyror som vi måste få i oss genom kosten. Dessa tre är otroligt viktiga för att bygga muskler och för att kroppen ska kunna återhämta sig efter träning.

Dosering av BCAA

Mat och protein behöver brytas ner av kroppen för att vi ska ta del av näringen. Grenade aminosyror (BCAA) behöver inte brytas ner och tas därför upp av kroppen direkt.

Därför är det vanligt att man tar 10 gram BCAA innan träningen och 10 gram efter träningen. Eftersom du då förser musklerna med aminosyror direkt, när de är i störst behov av att återhämta sig och stärkas.

Vanligtvis brukar man ta BCAA på tom mage. Anledningen är att om du har mat i magen så arbetar kroppen med att bryta ner och hantera näringen. Aminosyrorna du drack efter måltiden, kommer därför hamna ”i kö” och tas upp långsammare av kroppen.

En del människor kan uppleva mildare bekymmer med magen när det tar BCAA på fastande mage, men det brukar lösa sig genom att äta en måltid innan. Upptaget blir långsammare, men med lite planering och framförhållning så är det inga problem.

Andra Artiklar