Bästa Gainer 2020 – Så går du upp i vikt

En gainer är perfekt för att gå upp i vikt, bygga muskler och bli mer muskulös. Men det gäller att du väljer rätt typ av gainer. I den här guiden hjälper vi dig att hitta den gainer som passar dig, dina mål och din livsstil bäst.

Om du är en hard gainer eller är på en sådan nivå att du har svårt att bibehålla din nuvarande vikt, då är en gainer ett riktigt bra verktyg för att nå dina mål. Det är enkelt, spar mycket tid och du får i dig den näring som dina muskler behöver för att växa och bli större.

Vi hjälper dig att välja rätt.

Topp 4 gainers

Här är de bästa gainerpulverna på marknaden idag.

  • Bästa Gainer: Core Gainer
  • Bäst för att gå upp i vikt: Serious Mass
  • Populärt val: Pro Nutrition Gigant Pro Mass
  • Bra för att bli större: Mutant Mass

Bästa Gainer: Core Gainer

Per portion: 135g | Kalorier: 537 kcal | Protein: 29g | Fett: 8,1g | Kolhydrater: 85,5g | Smaker: 5 st

Serious mass och Mutant Mass har länge varit de populäraste alternativen, men numera är Core Gainer vår absoluta favorit.

En portion landar på 537 kcal, 29 gram protein och över 3 gram kreatin. Perfekt för att bygga massa och bli större.

Kreatinet har inte bara en prestationshöjande effekt, utan hjälper även musklerna att binda till sig vatten – vilket får dem att bli både fylligare och större.

Den här burken har allt du behöver för att gå upp i vikt och bygga muskler på ett effektivt sätt. Däremot saknar vi en del vitaminer och mineraler, men det är enkelt fixat med en multivitamin.

En bonus är att varje portion innehåller ungefär hälften så lite socker som konkurrenterna. Definitivt en bra gainer för dig som behöver hjälp med att bygga muskler och gå upp i vikt.


Bäst för att gå upp i vikt: Serious Mass

Per portion: 334g | Kalorier: 1250 kcal | Protein: 50g | Fett: 5g | Kolhydrater: 250g | Smaker: 5 st

Serious mass är en klassisk gainer som hjälpt män att bli större och bygga muskler sedan urminnes tider. Det råder inga tvivel om att den är effektiv.

Den är designad för dig som har stora problem med att gå upp i vikt, eller som behöver väldigt mycket mat för att bibehålla din nuvarande vikt. Oavsett om du fastnat på 70, 80, 90 eller 100 kilo så är det här det pulver som kommer hjälpa dig att gå upp och utvecklas.

En portion ger dig hela 1250 kalorier och rykande 50 gram protein. Om du sköter din träning och ditt matintag överlag, så är det omöjligt att inte gå upp i vikt när du använder Serious mass.

Det finns även kreatin i pulvret, vilket förstärker dess förmåga att bygga muskler och ge dig en större ram.

Serious Mass innehåller även ett helt kök av vitaminer och mineraler. Hela 12 olika vitaminer och en stor mängd mineraler, bland annat magnesium, kalcium, järn, jod, zink och koppar.

I innehållsförteckningen finns även L-glutamin, vilket är bra för din återhämtningsförmåga – men också din tarmhälsa. Det gillar vi starkt!

Kortfattat är det här ett monster. Den är sprängfylld med nyttigheter, kalorier och all världens näring som hjälper dig att bli stor och stark. Om du är seriös med din träning, då är det här ett klassiskt val som fått tusentals av män världen över att bli större.


Populärt val: Pro Nutrition Gigant Pro Mass

Per portion: 90g | Kalorier: 335 kcal | Protein: 30,6g | Fett: 3g | Kolhydrater: 46g | Smaker: 2 st

En intressant gainer i den mån att den innehåller mindre portioner och lite färre kalorier än genomsnittet.

Det som utmärker Gigant Pro Mass mest, och som vi gillar med burken, är att i de här små portionerna som finns det hela 30,6 gram protein.

Man skulle kunna beskriva det här kosttillskottet som hälften proteinpulver och hälften gainer. Pro Nutrition har tagit det bästa ur två världar för att skapa det här tillskottet.

Drick två portioner och du landar på 180 gram pulver och hela 60 gram protein. Jämför det med en portion Serious mass som är på 334 gram pulver och 50 gram protein.

Utöver den höga andelen protein och kalorier, så hittar du även flera viktiga vitaminer, mineraler och aminosyror. Bland annat Vitamin C, B1, B3, B5, B12 och på mineralsidan kalium, kalcium och fosfor – för att nämna några.

Pulvret innehåller rikliga mängder BCAA, kreatin och framförallt protein. Med andra ord är den här burken perfekt för dig som främst vill gå upp i muskelmassa. Du kommer definitivt att stimulera kroppens alla celler och proteinsyntes med det här pulvret.


Bra för att bli större: Mutant Mass

Per portion: 260g | Kalorier: 1060 kcal | Protein: 52g | Fett: 18g | Kolhydrater: 176g | Smaker: 2 st

Mutant Mass har tillsammans med Serious mass dominerat gainer-marknaden i många år. De har numera fått hårdare konkurrens, men Mutan Mass är fortfarande med i matchen som en av de bästa gainer-tillskotten.

Mutant Mass är tunglastad med 1060 kalorier per portion och hela 52 gram protein. Det är ungefär 4,07 kcal per gram, vilket är mer än Serious Mass som landar på 3,74 kcal per gram. Varje kalori räknas när man vill gå upp i vikt!

Vi gillar att portionerna är lite mindre än Serious Mass och den innehåller lite färre kolhydrater. De flesta gainers innehåller kreatin, men Mutant Mass har valt att inte använda kreatin i sin gainer.

En stabil gainer som har funnits länge och som är väletablerat världen över. Det råder inga tvivel om att den kommer hjälpa dig att bygga muskler och bli större.


Vad är en mass gainer

Många människor fnyser när man nämner att man vill gå upp i vikt. Som om det vore svårt.

Faktum är att för vissa personer kan det vara lika svårt att gå upp i vikt, som det är för andra att gå ner i vikt.

Att gå upp i vikt är ofta förenat med chips, hamburgare, kebab, pizza, godis, choklad och allt annat onyttigt du kan tänka på.

Problemet är att de här råvarorna hjälper dig att gå upp i vikt – men det är till 99% fett. Du blir tjock.

En gainer förser dig med många kalorier, vilket är vad du behöver för att gå upp i vikt. Men de är också packade med nyttigheter som hjälper dig att bygga muskler. Proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Den här typen av kosttillskott är perfekt för ”hard gainers”, så väl som professionella atleter som helt enkelt inte har tid att äta så mycket som krävs för att fylla sitt dagliga behov.

Gainers är designade för att hjälpa dig att gå upp i vikt och för att maximera dina resultat på gymmet.

Vad är en gainer bra för

Många tror att gainers enbart hjälper dig att gå upp i vikt, men faktum är att de gör så mycket mer än det.

Gå upp i vikt
Det uppenbara – en gainer är gjord för att du ska kunna gå upp i vikt. De är proppfyllda med näring som hjälper dig att bygga massa.

Bygga muskler
Gainers innehåller ofta stora mängder protein för att optimera både kroppens uppbyggnad och återhämtning av muskler.

Många gainers innehåller även kreatin, som hjälper musklerna att binda till sig vatten och bli mer fylliga. Man ser dessutom att kreatin förbättrar styrkan och uthålligheten, vilket höjer din prestationsnivå avsevärt.

Återhämtning
Du kan träna hårt och effektivt, men utan rätt näring så kommer du varken bygga muskler eller kunna återhämta dig. Förr eller senare resulterar det i skador.

En del mass gainers är riktigt bra för kroppens återhämtningsförmåga. Med sina stora mängder protein, kolhydrater, vitaminer, mineraler och aminosyror – så förses kroppen med precis det den behöver för att återhämta sig på bästa sätt.

Vikthantering
Det är inte bara tynglyftare och hard gainers som använder gainers. En del atleter gör av med otroliga mängder energi varje idag, vilket gör att de måste konsumera väldigt stora mängder mat.

Exempelvis behövde den olympiska simmaren Michael Phelps få i sig runt 12,000 kalorier per dag under sin storhetstid. Det är många timmar vid köksbordet och enorma mängder mat. Få människor har så mycket tid att man kan både tillreda all mat och dessutom ta sig tid att äta den.

För sådana personer kommer gainers väl till hands och spar dig en hel del tid. För att inte nämna att det ofta blir godare och skönare att dricka en shake, istället för att tvinga i sig sin 7:e måltid för dagen.

Potentiella bieffekter av gainers

Precis som med allt annat, så är gainers inte bara guld och gröna skogar. Det finns negativa aspekter med gainers också.

De innehåller mycket socker

Gainers består ofta av väldigt mycket nyttigheter– men också en del onyttiga saker. Främst socker, som brukar beskrivas som tomma kalorier.

För att pulvret ska kunna innehålla så mycket energi i en så liten form, så är man i princip tvungen att använda socker. Att använda andra råvaror skulle resultera i att kosttillskottet blir dyrare och att det krävs mer pulver för att fylla shaken.

En del gainers innehåller mer socker än andra och om det är viktigt för dig att konsumera så lite som möjligt, är det viktigt att slänga ett öga på innehållsförteckningen.

Du måste ha rätt livsstil

Den största kritiken gainers brukar få är att den här typen av kosttillskott gör dig fet. Risken finns, men endast om du använder den på fel sätt.

Om du konsumerar jättemycket energi och näring utan att röra på dig, så kommer du oundvikligen att bli tjock.

Det är viktigt att ha en aktiv livsstil med fokus på träning. Det är också viktigt att du har koll på ungefär hur många kalorier du bör få i dig varje dag. Om du får i dig alldeles för mycket, så kommer kroppen att omvandla näringen till fett.

Du bör med andra ord leva ett fysiskt aktiv liv och samtidigt inte konsumera för många kalorier. För att gå upp i vikt behöver du ligga på ett kaloriöverskott, men det är skillnad på 400 kalorier extra per dag och 2000 kalorier.

Vårt bäst i test av gainers

Gainers kan skilja sig från varandra väldigt mycket. Både vad gäller pris, smak och innehåll.

I vårt test av gainers fokuserade vi främst på:

  • Innehållet
  • Smaken
  • Priset
  • Enkelhet att blanda

Just innehållsförteckningen är den viktigaste aspekten i testet. Vårt mål har varit att hitta de gainers som är nyttiga och samtidigt ger bäst resultat. Vi vill undvika onödiga mängder socker och färgämnen så gott det går.