Bästa-gymbältet

Gymbälte Bäst i test 2023 – Topp 4 bälten

Ett gymbälte ger dig viktigt stöd och support när du lyfter vikter på gymmet. Det kan till och med minska trycket på ryggen vid tunga lyft.

För att motarbeta dålig form och för att öka stabiliteten och minska risken för skador när du styrketränar, är det rekommenderat att använda ett gymbälte.

Kruxet är att hitta ett bra bälte som passar dig.

Vi har recenserat årets bästa gymbälten och noga kategoriserat dem, så att du snabbt och enkelt kan hitta det bälte som passar dig och dina behov bäst.

Du kan läsa mer om hur vi utvärderar och recenserar produkter här.

Gymbälte bäst i test

Här är en snabbtitt på de bästa gymbältena på marknaden idag.


Bästa Gymbältet

GASP Gear Training Belt

Anledningar att köpa:

  • Naturligt mockaskinn
  • Utmärkt stöd & stabilitet
  • Exceptionell hållbarhet
  • Dubbla spännen
  • Väldigt populärt
Anledningar att inte köpa:

Ett ruskigt bra gymbälte och utan tvekan en av de populäraste just nu. Det finns en hel uppsjö av positiva recensioner på nätet, för att inte nämna alla människor som använder bältet på gymmet.

Bältet är gjord av naturligt mockaskinn på insidan och black amara på utsidan.

Den ger en riktigt bra stabilitet och stöd vid lyften. Oavsett om du lyfter lätta eller tunga vikter. Bältet känns väldigt robust och slitstarkt.

Det är hög kvalité rakt igenom, så det är inte ett bälte som går sönder efter ett par tunga lyft. I vår research hittade vi folk som använt bältet i 5-8 år utan några problem. Hållbarheten är överlägsen.

Bältet har dubbla spänningar för optimal säkerhet och stöd. Det krävs därför ett rejält nyp för att ta av sig bältet.

Definitivt ett av de bästa gymbältena på marknaden idag. Vi har inte hittat något bälte i den här prisklassen som varit ens i närheten av den här kvalitén, stödet och livslängden.

Ett exceptionellt bra köp och en självklar bäst i test-vinnare!


Bästa Budgetval

Better Bodies Gear Basic Gym Belt

Anledningar att köpa:

  • Bekvämt
  • Lågt pris
  • Ventilationshål
  • Bra stabilitet
  • Utmärkt för nybörjare
Anledningar att inte köpa:

  • Inte så bra för väldigt tunga lyft

Ett starkt och stabilt bälte som ger bra stöd. Vi gillar att det sitter tätt intill kroppen, utan att vara för hårt och skavande. Faktum är att det är ett av de skönare bältena vi tittat på.

Linningen är helt gjord av polyester, medan bältet är gjord av 60% neopren och 40% nylon. Det känns bra och hållbart, men vid riktigt tunga lyft föredrar vi skinn.

Det här gymbältet är väldigt billigt och där definitivt ett av de mest kostnadseffektiva alternativen, framförallt för nybörjare.

Basic gym bält är precis som namnet avslöjar: grundläggande. För dig som inte lyfter lika tungt som tyngdlyftarna på gymmet och som vill ha något prisvärt, utan att behöva tömma hela plånboken, så är det här ett perfekt köp.

Om du däremot tränar professionellt eller jonglerar med väldigt tunga lyft, då kommer du behöva något starkare – förslagsvis vår bäst i test-vinnare.

Allt-som-allt ett väldigt bra bälte!


Bäst för tunga lyft

GASP Gear Power Belt

Anledningar att köpa:

  • 100% läder
  • Extremt stryktålig
  • Väldigt täta hål för perfekt passform
  • Fenomenal kvalité
  • Grym för riktigt tunga lyft
Anledningar att inte köpa:

  • Kostar mer än övriga

Det här är ett bälte för dig som lyfter tungt, eller som av någon annan anledning behöver optimalt med stöd och balans.

Bältet är helt och hållet gjort av läder. Hålen på bältet är väldigt täta, så att du kan justera passformen nästan på millimetern så som du vill ha det.

Bältet är 13 mm tjockt och 10 cm brett.

Kvalitén på både spännet och bältet är fenomenalt. Om du sysslar med crossfit så är det här troligtvis överkurs. Men om du lyfter tungt, då är det få bälten som kan konkurrera.


Bäst för nybörjare

Better Bodies Gear Weight lifting Belt

Anledningar att köpa:

  • Slitstarkt
  • Läder och mocka
  • Bra pris
  • Fri från nickel
  • Mycket bra stöd
  • Bra även för att lyfta tungt
Anledningar att inte köpa:

Vad vi gillar med det här bältet är att det är något du som nybörjare kan ”växa i”. Det vill säga du kan börja med lätta vikter och jobba dig upp och hela tiden använda det här bältet.

Det är hållbart, starkt och ger mycket bra stöd. Även vid tyngre vikter. Du kommer helt klart prestera med det här bältet runt midjan.

Bältet är helt gjort av läder, med mocka på insidan. Det är också helt nickelfritt, vilket är bra för de som har allergi.

Det finns verkligen ingenting att klaga på här. Bältet har ett lågt pris, är väldigt kvalitativt och ger ett utmärkt stöd. Det är dessutom snyggt!

Notera att bältet är perfekt för nybörjare – men också för dig som lyfter tungt, men som ännu inte är på nivå med de allra tyngsta grabbarna på gymmet.


Att tänka på när du köper ett gymbälte

Gymbälten skiljer sig en hel del från varandra. Här är ett par saker du bör ta i beaktning när du köper ett nytt bälte, för att minimera risken att du köper något du blir missnöjd med.

Materialet på bältet

Valet av material avgör ofta:

  • Komforten
  • Livslängden
  • Stödet

Vid tunga lyft brukar folk föredra skinn. Det är extremt stryktåligt, ger bra stöd och håller en hel livslängd.

Men det tar ett tag att ”bryta in” läder och kan skava en del de 2-3 första träningspassen. Efter det blir det mjukare och anpassat efter din kropp.

Individer som är nya och inte lyfter lika tungt som kroppsbyggarna, så kan ett nylonbälte vara att föredra. De tenderar att vara mjukare och bekvämare, plus att de inte tar lika lång tid att bryta in.

Brett eller smalt gymbälte

Bredden på bältet beror på hur mycket stöd du behöver och hur tunga vikter du planerar att lyfta.

De som tävlar i tyngdlyftning har inte alltid de allra bredaste bältena, då det kan begränsa deras rörelseomfång. Nybörjare som inte är lika starka kan däremot behöva det extrastöd som ett bredare bälte erbjuder.

Typ av lås

Gymbälten har olika låsmekanismer som alla har sina för- och nackdelar, styrkor och svagheter. Det är högst individuellt vilket typ av lås som passar dig.

Här är en snabbtitt på vilka olika lås som finns på gymbälten.

Spänne

En klassisk mekanism som ger ett väldigt säkert och tryggt lås. Det är nästan omöjligt för det att gå upp, såvida själva bältet inte går sönder.

Nackdelen är att om du låser bältet väldigt tajt, så kan det vara svårt att stänga och öppna upp det. Därför ser man professionella tyngdlyftare som behöver assistans när de ska ta på och av gymbältet.

Spaklås

De här låsen brukar vara ungefär lika säkra och stabila som vanliga spännen. De ger i regel också mer justerbarhet för dig som användare.

Nackdelen är att spaklåset är begränsat till att användas av bara en person, eftersom att ändra storleken tar tid.

Kardborrband

Optimalt när det kommer till att ta av och på gymbältet. Det går supersnabbt. Perfekt om du sysslar med exempelvis crossfit.

Kardborrebandets svaghet är att det inte är lika säkert och hållbart som ett spänne. För mindre vikter kan det vara bra, men om du lyfter riktigt tungt – så kan du vilja använda ett spänne istället.

Spärrhake

Relativt ovanligt när det kommer till gymbälten. Den här typen av lås fungerar bra om du vill att bältet ska sitta tajt.

Det kräver hög kvalité av materialet och om du vill ha en bra spärrhake får du öppna upp plånboken.

Andra Artiklar