Bästa-situpsbänken

Situpsbänk Bäst i test 2023 – Topp 4

En situpsbänk är ett fantastiskt sätt för att bygga större och starkare magmuskler. Det är definitivt ett stort steg upp från vanliga situps och crunches på golvet.

Vi gav oss ut för att hitta den bästa situpsbänken inom varje kategori för i år. Resultatet blev fyra bänkar för både hemmagymmet och kommersiella gym.

Situpsbänk Bäst i test

Här är en snabbtitt på de bästa situpsbänkarna på marknaden idag.


Bästa Situpsbänk

Abilica Situpsbänk 2.0

Det norska fitnessmärket Abilica har producerat väldigt prisvärd träningsutrustning sedan 2002. Den här situpsbänken hör definitivt till en av våra favoriter.

Bänken är 110 cm lång och du kan justera höjden mellan 5 olika nivåer. Den går även att fällas ihop för enkel förvaring.

Hela bänken väger 8 kg. Den har en vadderad dyna, så den är bekväm att ligga på när du tränar.

Maxvikten på den här situpsbänken är 160 kg. Höjden från marken till sätet är 55 cm.

Helt klart en av de bästa situpsbänkarna på marknaden idag.


Redaktörens Val

inSPORTline Situpsbänk

En riktigt bra och säker träningsbänk för hemmagymmet.

Du kan med enkelhet justera höjden för att optimera träningen för dig. Det gör att både nybörjare och professionella atleter kan använda bänken. Mjölksyra och stenhårda magmuskler är ett faktum!

Bänken har en maxvikt på 100 kg och inSPORTline rekommenderar att användaren är max 180 cm lång.

Situpsbänken är 123 cm lång, 33,5 cm bred och 57,5 cm hög. Den väger ungefär 8,5 kg – vilket är lite tyngre än andra träningsbänkar. Men det ser vi som något positivt, då den känns otroligt stabil och säker att använda.

Ett mycket bra val!


Bästa Premiumval

Tunturi AB20

Tunturi är ett relativt okänt företag i Sverige, men är desto kändare i deras hemland Finland.

Därför kommer det nog som en överraskning för många att deras AB20 kniper platsen som årets premiumval. Ja, tills man faktiskt testar situpsbänken.

Bänken är exceptionellt bra. Den är superenkel att använda och tar inte upp mycket plats alls.

Du kan både fälla ihop situpsbänken när den inte används, samt ändra lutningen för att öka svårighetsgraden.

Benrullarna har en tjock skumgimmi-vaddering och dynan har en mjuk och skön gummistoppning. Helt klart en av de bekvämaste bänkarna på marknaden idag.

Man har även satt gummifötter på undersidan för att skydda golvet och för att bänken inte ska glida.

AB20 väger endast 7 kg, men klarar av 110 kg användarvikt. När den används så är den 130 cm lång, 33 cm bred och 50 cm hög.

När du fäller ihop den blir den endast 120 cm lång, 33 cm bred och ynka 20 cm hög. Den tar med andra ord upp minimalt med plats i hopfällt format och kan enkelt skjutas under sängen.

Nackdelen med den här bänken är att den är dyrare än de andra – men inte på något sätt dyr. Utan du får precis vad du betalar för – hög kvalité.


Bäst För Gym

Abilica Premium Träningsbänk

Det här är en riktigt robust pjäs. Kompakt, men ack så stryktålig. Den passar perfekt för gym och föreningar, men givetvis också i hemmagymmet.

Bänken väger mycket mer än övriga, 16 kg, men har utrustats med hjul som gör det enkelt att förflytta den.

Maxbelastningen är hela 250 kg! Det är dubbelt så mycket som de flesta andra.

Situpsbänken är 112 cm lång, 58 cm bred och 57 cm hög. Den är med andra ord inte lika lång som vår bäst i test-vinnare, men mycket bredare. Vilket öppnar upp för fler övningar än bara situps.

Vadderingen och klädseln är utmärkt och som gjord för intensiv och hård användning.

Om du ska köpa en situpsbänk till gymmet, föreningen eller företaget – då är det här ett självklart val. För hemmagymmet är den en dröm för många, så om den är inom din budget är det ett fantastiskt bra val.


Innan du köper en situpsbänk

Inte alla situpsbänkar är likadana. Faktum är att de kan skilja sig en hel del, både vad gäller kvalité, pris och funktionalitet.

Här är några saker att tänka på när du köper en situpsbänk.

Storlek och portabilitet

Den bästa situpsbänken är den som är stor nog att användas av människor av varierade storlekar, men som är liten nog att förflyttas med enkelhet.

Helst ska den vara liten och kompakt, så att den tar upp minimalt med plats när den inte används.

Vi föredrar hopfällbara situpsbänkar, då det kommer finnas en tid då vill stoppa undan den för ett litet tag.

Material och max användarvikt

Materialen skiljer sig väldigt sällan mellan olika situpsbänkar, såvida du inte tittar på de allra dyraste bänkarna som återfinns på premium-gym.

Det viktiga är att titta så att själva sittdynan och benrullarna är tillräckligt vadderade för maximal komfort. Oftast består benrullarna av skumgummi som går att rulla.

En annan viktig faktor är max användarvikt på bänken. En del bänkar klarar av 100 kg kroppsvikt, medan andra går högre än så. De bänkar som riktar in sig på gym och företag klarar i regel mer. I vårt bäst i test hittar du en bänk som klarar 250 kg användarvikt.

Följ riktlinjerna för bänken du använder.

Justerbar lutning

Vi rekommenderar att du väljer en bänk vars lutning kan justeras.

Förr eller senare kommer du att ha utvecklat så pass starka magmuskler att du behöver höja svårighetsgraden. Då är det bara att ändra lutningen på situpsbänken för att göra träningen svårare och tyngre.

Håll dig borta från situpsbänkar som inte kan justera höjd/lutning och välj istället en bänk med 4-5 nivåer. Det är mycket bättre för framtiden.

Dyr eller billig situpsbänk

Vad som är bäst beror helt och hållet på vad du är ute efter. När det kommer till träningsbänkar så får du ofta vad du betalar för.

De allra billigaste situpsbänkarna är ofta instabila, dåligt vadderade och har en låg max användarvikt. För att inte nämna att deras material, exempelvis på sittdynan, tenderar att gå sönder snabbt.

I vårt bäst i test hittar du bra situpsbänkar både för hemmagymmet och kommersiella gym. Där ser du att priserna kan variera kraftigt. De som är gjorda för kommersiella gym kostar i regel mycket mer.

Vi rekommenderar att du håller dig över 800 kronor när du köper en ny bänk. De flesta bänkar som möter alla våra kriterier för att räknas som en bra situpsbänk kostar oftast mellan 1000-1300 kronor.

Andra Artiklar