Gåstavar-mot-träd

Gåstavar Bäst i test 2023 – Topp 5 gåstavar

Gåstavar är något som många människor i andra länder ofta förknippar med Norden och Sverige.

Vilket är varken fel eller dåligt. Snarare tvärtom. Gåstavar är ett ruskigt bra verktyg för att stärka kroppen och aktivera fler muskler än bara benen när du är ute och går.

Vi har gått igenom årets bästa gåstavar för att hjälpa dig att hitta det par som passar dig och dina behov bäst. Oavsett om du är lång, kort, har känsliga händer eller går långa eller korta promenader.

Gåstavar Bäst i test

Här är en snabbtitt på de bästa gåstavarna på marknaden idag.

 • Bästa gåstavarna: BungyPump Number One
 • Redaktörens val: Sportspro Travel
 • Väldigt populära: BungyPump Walkathlon
 • Bra val: BungyPump Energy
 • Bäst för långa personer: BungyPump Slimeline

Bästa gåstavarna

BungyPump Number One

Anledningar att köpa:

 • 4 kg fjädrat motstånd
 • Snälla mot axlar och armar
 • Justerbar längd
 • Ergonomiska handtag
 • Många positiva recensioner
Anledningar att inte köpa:

Utan tvekan en av de mest populära gåstavarna på marknaden idag. När vi gjorde research hittade vi massvis av positiva recensioner.

Anledningen till varför vi, och många andra, gillar Number One är för att de känns så stabila och enkla att använda. De förbättrar både armstyrkan och konditionen.

Den inbyggda fjädringen ger ett motstånd på ungefär 4 kg. Samtidigt som stavarna är väldigt snälla mot både dina axlar och armbågar.

Den övre delen är gjord av hårdplast och den nedre delen består av aluminium. Spetsen är tillverkad av hårdmetall och foten av naturgummi. Så stavarna är definitivt gjorda för att hålla länge.

Du kan själv justera längden på gåstavarna mellan 115 och 145 cm.

Vi gillar även hur sköna och ergonomiska handtagen känns. Det finns även band vid handtagen som hjälper med greppet.

Ett ord: Kvalité!


Redaktörens val

Sportspro Travel

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Kan fällas ihop
 • Vadderade handledsremmar
 • Sköna att använda
 • Flexibla
Anledningar att inte köpa:

De här gåstavarna sticker ut en hel del från majoriteten. I positiv bemärkelse.

Du kan nämligen fälla ihop de här gåstavarna, vilket är perfekt när man ska ut och resa. Kanske du ska hajka i sommar, eller vill besöka barnbarnen? Då är det bara att fälla ihop gåstavarna och packa ner dem i ryggsäcken.

När du fäller ihop gåstavarna så blir de endast 35 cm långa!

En annan positiv aspekt med SportPro Travel är att de är mycket billigare än de flesta andra. Vi förväntade oss att det skulle innebära sämre kvalité eller att man kompenserat på annat vis.

Men vi har inte hittat något negativt överhuvudtaget med de här gåstavarna. För det här priset och flexibiliteten som de har, så är det definitivt en av de mest prisvärda gåstavarna just nu.

Stavarna är gjorda av hårdmetall och naturgummi. Handledsremmarna är vadderade och handtagen har en ergonomisk och bekväm design.

Gåstavarna är inte fjädrade och väger 590 gram per stav.

De är sköna, enkla att resa med och lätta att använda. För att inte nämna ett väldigt lågt pris. Helt klart en av våra favoriter!


Väldigt Populära

BungyPump Walkathlon

Anledningar att köpa:

 • Kan ändras från 4 till 6 kg motstånd
 • Kan packas ner i tre delar
 • Välj mellan fast och fjädring
 • Väldigt enkla att hantera
 • Hög popularitet
Anledningar att inte köpa:

Otroligt funktionella och flexibla gåstavar. Du kan nämligen förändra dem, baserat på hur du känner för dagen och hur underlaget eller promenaden ser ut.

Du kan nämligen stänga av fjädringen, så att gåstavarna blir helt stumma. Perfekt när du ska gå på längre promenader i skog eller berg och inte behöver det extra motstånd som fjädring innebär.

Fjädringen är på 4 kg, men det går att uppgradera till 6 kg motstånd. Uppgraderingskittet till 6 kg följer med i de flesta butiker vi tittat i och du kan byta från 4 kg till 6 kg helt utan andra verktyg inblandade. Jättesmidigt!

Du kan även dela på Walkathlon i tre delar för att med enkelhet packa ner dem i en väska eller i ett förråd. Den längsta delen är då på endast 68 cm.

Gåstavarna är lätta och enkla att gå med. Vi älskar det faktum att man kan ändra till fast läge. Att de är så snygga höjer betyget än mer.

Vi förstår varför de här stavarna blivit så populära.


Bra Val

BungyPump Energy

Anledningar att köpa:

 • Väldigt stabila
 • 6 kg motstånd
 • Snygg design
 • Lätt fjädring
Anledningar att inte köpa:

De här gåstavarna ger lite mer motstånd än många andra gåstavar. Fjädringen är väldigt lätt, men ger ändå ett motstånd på hela 6 kg. Utan att vara svårt eller krävande på axlar och armbågar.
Stavarna har en justerbar längd mellan 115 och 145 cm.

Precis som BungyPumps övriga gåstavar så är handtagen väldigt ergonomiska, samt har kraftfulla band för bättre stabilitet och grepp.

Stavarna är gjorda av hårdplast, aluminium, hårdmetall och naturgummi. De är verkligen designade för optimal stabilitet, hållbarhet och bekvämlighet när du är ute och går. Oavsett underlag och miljö.

Med sin sportiga och fräscha look, så kan vi inte annat än älska dem. De känns väldigt ”nordic walking” och passar både under sommaren och vintern.


Bäst för långa personer

BungyPump Slimline

Anledningar att köpa:

 • 20 cm fjädring
 • Justerbar längd 113 till 155 cm
 • Anpassa spetsen till underlaget
 • Oerhört flexibla
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Det här är ett par riktigt bra gåstavar. Till ett överkomligt pris, dessutom!

Stavarna har en fjädring på ungefär 20 cm och ger et motstånd på 4 kg, så att armarna och axlarna också får arbeta lite när du är ute och promenerar. Det gör även så att hjärtat och lungorna aktiveras mer när du går.

Handtagen är gjorda av kork, vilket känns skönt och naturligt. Staven har tillverkats av aluminium och spets och fot är gjord av hårdmetall och gummi.

Du kan själv justera längden, mellan 113 och 155 cm. Så de kan vara längre än många andra gåstavar vi recenserat. Perfekt för oss som är lite längre än genomsnittet.

Du kan även anpassa spetsen på träningsstaven till underlaget. Om du går på is kan du använda en vass spets och på andra hala underlag kan du använda gummi.

Den är billigare än många andra gåstavar och den passar utomordentligt för både långa och korta människor. Vi gillar även att man kan anpassa stavarna utefter underlaget du går på.

Ett fantastiskt bra par stavar!


Att titta efter när du köper gåstavar

Utomlands kallar man det för ”Nordic walking” när man går med gåstavar. Eftersom tekniken kommer från våra kalla skogar i norra Europa, så har vi även ett stort utbud av gåstavar.

För att du ska kunna navigera dig kring alla olika typer av gåstavar har vi skrivit den här lättsmälta guiden. Här är de saker du bör ha i åtanke när du köper gåstavar.

Hållbarheten

Vi alla använder våra gåstavar på olika sätt. Vissa stavar används i tuffare klimat och miljöer än andra.

Om du planerar långa hajker genom frusna kullar och leriga skogar, så är det än viktigare att materialet på stavarna är av högsta kvalité.

Är du en av de som tar en sväng runt kvarteret, så behöver du inte vara lika noga med stryktåligheten. Även om det fortfarande är relevant när du ska köpa nya gåstavar.

Du vill att dina gåstavar ska vara tåliga nog att klara de flesta miljöer och underlag. Om inte, riskerar du att behöva köpa nya inom loppet av 2-3 år.

Korta eller långa gåstavar

Alla gåstavar vi recenserat i vårt bäst i test går att justera längden på. Du kan då anpassa dem så att de passar perfekt för din kroppsbyggnad.

Att använda för korta eller för låga gåstavar kan påverka din rygg och dina axlar negativt. Det får en motsatt effekt och kan vara skadligt.

Se därför till att du köper ett par gåstavar vars längd passar dig. I vårt test har vi hittat träningsstavar som passar både korta och långa människor.

Material

De flesta gåstavarna är gjorda av aluminium. Den största skillnaden är oftast handtagen, som antingen är gjorda av kork eller gummi.

Vi gillar både kork och gummi, det är en högst personlig preferens.

Det som är bra med kork är att de inte fryser, är relativt fuktresistenta och materialet anpassas utefter din hand efter en viss tid. Greppet är även säkert vid våta förhållanden.

Gummi är däremot billigare, är superlätta att rengöra och är vattenresistenta. Du kan använda dem i vilket väder som helst. Nackdelen med gummi är att om de har en dålig och oergonomisk design, så kan de göra ont i händerna och i värsta fall orsaka blåsor.

Vår favorit är korkgrepp.

Andra Artiklar