Kvinna-använder-träningsband

Träningsgummiband Bäst i test 2023

Träningsgummiband, eller resistensband som de också kallas, är ett otroligt flexibelt verktyg. De kan användas i allt från rehabilitering, till styrketräning och stretching.

De är lätta, portabla och kostar en bråkdel av vad ett gymkort kostar.

I den här artikeln har vi recenserat årets bästa träningsband för att hjälpa dig att hitta den variant som passar dig bäst. Oavsett om du vill bygga muskler, behöver rehabilitering eller bara vill aktivera musklerna.

Träningsgummiband Bäst i test

Här är en snabbtitt på årets bästa träningsband i gummi.


Bästa Träningsgummibandet

OMPU Extreme Fitness Band

En av sakerna vi gillar med det här bandet, eller banden, är att de erbjuder 5 olika färger att välja på. Där varje färg har en annan motståndsnivå. Så det finns ett band för varje typ av träningstyp och nivå.

Här är en liten fusklapp för de olika färgerna:

  • Röd: 1-15 kg
  • Svart: 11-22 kg
  • Lila: 22-34 kg
  • Grön: 45-55 kg
  • Blå: 55-105 kg

Kvalitén på banden är riktigt bra. De ger ett bra motstånd som känns både effektivt och säkert.

Vi är nöjda med bredden på banden. Billigare gummiband tenderar att vara för tunna, vilket gör att det känns som att de ska gå sönder när som helst. Dessa känns definitivt tillräckligt breda – och mer därtill.

Exempelvis är det blå bandet 6,4 cm brett, vilket räcker gott och väl.

Det här är helt klart några av de bästa träningsgummibanden på marknaden idag – dessutom till ett bra pris. Varmt rekommenderat, oavsett färg!


Redaktörens Val

BB Resistance Band

De här banden är helt gjorda i latex. Det som får oss att gilla BB resistance bands är kvalitén.

När man tränar med träningsgummiband så finns det alltid en tanke i bakhuvudet som säger ”tänk om banden går sönder nu”. Framförallt i övningar då man verkligen töjer på bandet. Den tanken kan förstöra tanken en hel del.

Med de här banden så är den rädslan som bortsprungen. Banden känns säkra och tillräckligt grova för att inte gå sönder när du tränar. Så du vågar ge allt och använda allt motstånd som banden har ett erbjuda.

Vi gillar främst det tunga blåa bandet som erbjuder 15,8 till 38,5 kg motstånd. Det är 104 cm långt, 3,2 cm brett och 0,45 cm tjockt.

Mycket bra funktion och kvalité. Du får bra valuta för pengarna med det här bandet.


Bäst för mycket motstånd

Star Gear Fitness Band

Om du känner någon som skrattar när du säger att du använder träningsgummiband för att bygga styrka och uthållighet – visa dem det här blåa bandet.

Be dem göra curls, militärpress och dragövningar i 5-10 minuter. Deras uppfattning om träningsband kommer förändras totalt.

Det blå bandet ger ett minsta motstånd på 29,5 kg och som mest 79,5 kg. Men det känns mycket, mycket tuffare än så! Vi blev överraskade över hur tung och bra träning vi kunde få med det här bandet.

Du kan välja mellan 5 olika band från Star Gear Fitness. Alla band är 208 cm långa och 0,4 cm tjocka. Det lättaste är rött och har ett motstånd på 4,5 kg till 11 kg och har en bredd på 13 mm

Det tyngsta blå bandet är 64 mm brett, precis som vår bäst i test-vinnare. Det känns väldigt robust och säkert att använda. Trots det tunga motståndet! Kvalitén är exceptionell.

Om du vill ha ett band som är i närheten av att kunna ersätta hantlar och vikter – då är det här bandet för dig. Det ger ett förvånansvärt bra tryck i musklerna.


Bäst med handtag

Casall Sports Exetube

De här banden är långt ifrån lika tunga som de andra träningsgummibanden i vårt bäst i test. Det finns tre stycken motståndsnivåer att välja på:

  • Lätt – 3 kg
  • Medel – 5 kg
  • Hård – 7 kg

Du kommer inte bygga enorma muskler med de här banden, men de är riktigt bra för funktionell träning. Du kan med lätthet träna hela kroppen med de här banden.

Handtagen fungerar väldigt bra och är bekväma att hålla i. Vi ser ingen risk för att få sår eller blåsor av dem, utan de är skönt vadderade.

Vi gillar handtagen, då de gör det enklare att göra många övningar. För äldre människor eller rehabilitering, är det som en skänk från ovan. Mycket användbart!

Banden känns även flexibla, vilket öppnar upp för alla möjliga typer av övningar och träningsmoment.

Du får även en broschyr med banden, där du får tips och instruktioner på olika övningar du kan göra med banden. Det får Casall en stor bonus för!


Hur du hittar bästa träningsgummibanden för dig

Det kan vara en stor skillnad mellan olika träningsband. Det är viktigt att ha lite kött på benen innan man köper ett träningsband, då det är mycket lättare att undvika dåliga band.

Här är ett par saker att tänka på innan köpet.

Träningsband med eller utan handtag

Du kan använda ett träningsband som går i en loop eller cirkel utan handtag. Men det finns också en variant med handtag på vardera ända av gummibandet.

De båda kommer med sina styrkor och svagheter.

Träningsbanden utan handtag är oftast helt platta, medans banden med handtag har rör- eller tubliknande band. De utan handtag kallar vi för resistensband och de med handtag kallas för resistenstub.

Nackdelar och fördelar

En resistenstub kan vara enklare att använda, tack vare handtagen. Men de erbjudet i regel ett mycket lättare motstånd, på grund av sin form och design. De är även mer benägna att gå sönder vid användning.

En annan nackdel med resistenstuben är att allt motstånd och tryck koncentreras vid endast ett par delar av träningsbandet. Till skillnad från ett resistensband, där trycket distribueras jämt utöver hela bandet.

Resistensband kan ge dig mycket mer motstånd och därmed hjälpa dig att bygga muskler och styrka. Det finns resistensband som kan ge motstånd upp mot 110 kg, medan en resistenstub brukar vara på runt 3-10 kg.

Motståndet på träningsbandet

Ett träningsgummiband fungerar som en ersättare, eller ett alternativ, till fria vikter. Motståndsnivåerna på träningsband är därför väldigt viktiga.

Olika träningsband erbjuder dig olika viktspann. Det finns lättare band som ger dig mellan 3-10 kg motstånd, beroende på hur mycket du töjer det.

Medan andra band har en motståndsnivå mellan 40-80 kg.

Det viktiga är att du väljer ett träningsband som inte är för tungt för dig, men som du också kan växa och utvecklas i.

Det är också viktigt att komma ihåg att du inte använder samma vikt för alla övningar. Exempelvis kan din militärpress kräva mindre vikt än dina knäböj och armhävningar.

Många människor köper därför 2-3 band, så att de kan ha exakt den vikt som övningen kräver. Om du bara har ett band finns det risk att du begränsas när du tränar vissa muskler.

Material

De flesta träningsgummiband är gjorda av gummi eller latex. De båda materialen är väldigt uthålliga och går att dra ut och stretcha, utan att de går sönder.

Om det är ett träningsgummiband du vill ha, rekommenderar vi att du är noga med att det är gummi eller latex.

Det finns andra typer av träningsband som inte går att töja ut. Det vill säga de är inte gjorda för att dras ut eller in, utan de håller samma position hela tiden. Den typen av träningsband används för annan typ av träning.

Andra Artiklar