Bästa-chinsstången

Chinsstång Bäst i test 2023 – Topp 5

Chinsstången är definitivt en av de bästa redskapen du kan köpa för ditt hemmagym.

Trots att chin-ups och andra övningar du kan utöva på chinsstången brukar vara tuffa för nybörjare, då de kräver styrka och uthållighet, så kommer du att bygga upp muskler i armar, rygg och axlar på nolltid.

Hemifrån, dessutom!

Men det finns några viktiga saker att tänka på om du är ute efter en bra chinsstång. Först måste du först se till att den håller din vikt och passar din dörrkarm.

Du har sedan några alternativ på vilken typ av stång du vill ha: ett fristående torn, en permanent väggstång eller en som hakar fast i en dörrkarm utan skruvar. Vissa stänger kommer också att ha olika grepp, så du kan göra olika pull-up-variationer för att rikta in dig på olika muskelgrupper.

Här är allt du behöver veta om chinsstänger.

Chinsstång Bäst i test

Här är en snabbtitt på de bästa chinsstängerna på marknaden idag.


Bästa Chinsstången

Master Fitness Chin Up

Master Fitness Chin Up chinsstång är ett professionellt redskap som är lätt att montera på väggen i vardagsrummet. Den är dessutom justerbar.

Detta gör att du kan träna precis på det sättet som passar dig.

Vi gillar att stången har speciellt utformade grepp för att minska risken för att du glider av. Handtagen är även bekväma att hålla i, vilket är en stark bonus.

Stången är 147 cm lång och har 28 mm i diameter. Hållarna som sitter mot väggen är 41 cm djupa och 38 cm höga. Den har en max användarvikt på 150 kg.

Det här är definitivt vår favorit. Den känns stabil, säker och kvalitativ. Nackdelen är att den är lite, lite dyrare än övriga – men utan att vara dyr. Den är helt klart värd kvalitén som du får.


Redaktörens Val

Iron Gym Xtreme Plus

Iron Gym Xtreme Plus är en justerbar chinsstång med robust konstruktion som kan installeras i alla vanliga dörrkarmar. Väggtjockleken är alltså inte längre ett hinder för din hemmaträning!

Förvandla din dörr till ett gym med denna multifunktionella chinsstång som gör att du kan göra pull-ups samt arm- och axelövningar i ditt vardagsrum.

Den kan fästas eller tas bort från din dörrkarm på en gång och den robusta stålkonstruktionen kan bära upp till 100 kg. Chinsstången passar upp till 90 cm breda dörrkarmar.


Klarar Mest Vikt

VirtuFit ChinUp Bar Wall Mount

Virtufits praktiska chinsstång är ett utmärkt träningsredskap för styrketräning med hög belastning.

Genom att du använder din egen vikt så behövs inga extra tillbehör eller vikter. Om du å andra sidan är ett gympaproffs som vill ha en högre belastning kan du använda träningsgummiband eller vikter, till exempel viktväst.

Du kan montera den i dörrkarmen med expansionsskruvar som ingår i förpackningen.

Vad vi gillar mest är att den klarar av hela 350 kg användarvikt! Det vittnar om vilken robust och stryktålig stålkonstruktion det här är!


Bästa Budgetval

Iron Gym Express Workout Bar

Iron Gym Express ger tre greppalternativ: smal, neutral och bred. Dessa grepp kan användas i samband med över- och undergrepp för att fokusera på alla delar av armarna, ryggen, bröstet och axlarna.

Du kan också ta chinsstången bort från dörrkarmen för att göra fler övningar såsom armhävningar.

Chinsstången kommer dessutom med ett par förlängningar som kan användas för att träna ryggen och axlarna på ytterligare sätt. Stången kan också flyttas till botten av dörrkarmen och användas som stöd för situps.

Den är enkel att installera och passar dörrkarmar som är mellan 60 och 80 cm breda.

Definitivt ett av de bästa valen för dig som vill ha en bra chinsstång utan att behöva tömma hela plånboken. Ett väldigt ekonomiskt val.


Bra Val

Abilitica Doorgym

Börja träna pull-ups hemma utan montering. Abilitica Door Gym kommer med många olika handtag i mjukt gummi så att du kan placera dina händer precis som det passar dig och träna flexibelt.

Vi gillar valet av material vid handtagen, då det gör att man sliter mycket mindre på händerna. Det finns inget värre än att använda sådana här redskap utan vadderade handtag. Det är som ett recept för blåsor. Det slipper man med den här stången.

Doorgym hängs i dörröppningen utan några fästen som helst, och kan enkelt sättas fast och tas bort.

Abilitica kan hängas i dörröppningar från 73 cm till 90 cm breda och passar väggtjocklekar på 10 till 15 cm. Maxvikt ligger på 100 kg.


Innan du köper en chinsstång

Oavsett vilken typ av chinsstång du köper så bör du överväga några viktiga kriterier.

Säkerhet är din prioritet, så tänk på viktkapaciteten eller hur enkelt träningsredskapet monteras på väggen, taket eller dörrkarmen. Du bör också prioritera bekväma handtag.

För att du ska undvika felköp som gör dig besviken, så hittar du här nedanför ett par saker att tänka på innan du köper en chinsstång.

Hur den sätts upp

Det finns två grundläggande typer av chinsstänger på marknaden: avtagbara och fasta.

Avtagbara chinsstänger är relativt lätta, billiga lösningar för dem som inte vill borra eller permanent montera träningsredskapet. Dessa typer av chinsstänger monteras inuti en vanlig dörrkarm och säkras på plats genom din egen kroppsvikt. De kräver ingen borrning.

Fasta chinsstänger kräver borrning. Även om de är svårare att installera än en avtagbar modell, stöder fastmonterade stänger mer vikt och håller vanligtvis längre om de installeras korrekt.

Stänger som borrats upp är givetvis mycket, mycket säkrare. Avtagbara chinsstänger behöver nödvändigtvis inte vara farliga, men det ökar risken markant. Vi rekommenderar alltid att du borrar upp din chinsstång.

När du ser människor på Youtube vars stänger faller ner och de ramlar och slår sig, så är det i majoriteten av fallen en chinsstång som inte borrats upp.

Utrymme

Först och främst, tänk på att ditt hem avgör vilket chinsstång du ska välja. Du kan välja mellan en väggmonterad chinsstång, en som monteras i dörröppningen eller en bärbar chinsstång som även kan användas till andra övningar.

Mät och måtta utrymmet där du planerar att sätta upp stången, så att du inte köper en för liten eller stor chinsstång som inte får plats.

Dyr eller billig chinsstång

Chinsstänger kommer i många prisklasser, och det som avgör priset är främst kvaliteten, materialet och mångsidigheten. Man kan säga att fasta chinsstänger är oftast dyrare än de löstagbara, vilket också gäller för chinsstänger som kommer med ytterligare utrustning såsom olika handgrepp eller vikter.

Vi rekommenderar att du sätter en budget och håller dig till den. Om man inte sätter upp en budget innan, finns det alltid en risk för impulsköp och att man spenderar mer pengar än man egentligen hade tänkt.

Maxvikten

En chinsstång kommer med en maxvikt, alltså en maximal användarvikt. Av säkerhetsskäl ska du aldrig överskrida viktanvisningarna på paketet – annars riskerar du att skada dig allvarligt!

I vårt bäst i test hittar du chinsstänger som klarar allt från 100 kg till 350 kg.

När det gäller chinsstänger bör du alltid ta det säkra före det osäkra.

Olika typer av chinsstänger

Det finns flera olika typer av chinsstänger med sina egna styrkor och svagheter.

Här är de vanligaste chinsstängerna, samt deras fördelar och nackdelar – så att du enkelt kan hitta den variant som passar dina behov bäst.

Teleskopisk chinsstång för dörrkarmar

Denna typ av chinsstång monteras inuti en vanlig dörröppning. Den är säkrad på plats med två fästen på vardera sidan av dörrkarmen och vrids ut för att expandera.

Fördelen med denna chinsstångstypen är att den är lättmonterad och kräver ingen borrning. Nackdelarna är att designen inte är lika robust som övriga modeller och att långa människor måste böja knäna för att utöva pull-ups i dörröppningen.

Flexibel chinsstång som utnyttjar kroppsvikt

Denna chinsstångstyp sitter på dörrkarmens framkant och säkras på plats genom att utnyttja din egen kroppsvikt. Den är enkel att installera och kräver ingen borrning eller fast montering för att vara säker. Du kan ta bort den från dörröppningen efter ditt träningspass.

Många sådana chinsstänger är dessutom bärbara: de är tillräckligt små för att packa ihop dem om du reser. Vissa modeller kan även användas på golvet för att träna armhävningar.

Bärbara chinsstänger är dock inte lika robusta som de övriga typerna och kan vara farliga beroende på din vikt och vad du ska använda den för.

Väggmonterad chinsstång

Denna typ av chinsstång är skruvad i väggen och bör sitta minst 50 centimeter från väggen för att ge tillräckligt med utrymme för korrekt träningsform.

Fördelen med denna typ av chinsstång är att den passar även långa människor och är mycket stabil och säker. Nackdelen är att den måsta installeras fast och kan inte tas bort efter träning av estetiska skäl.

Takmonterad chinsstång

Denna typ av chinsstång är skruvad i taket och hänger från taket på fasta vertikala staplar. Takets höjd bestämmer längden på de valda vertikala staplarna.

Denna typ av chinsstång ger mest flexibilitet för träning då det finns det gott om plats att svänga och röra din kropp utan att träffa väggen eller någon annan struktur.

Fristående chinsstång

Omonterbar chinsstång kräver ingen fixering, utan bara tillräckligt med golvyta för att placera den på.

Den är utmärkt för lättare övningar men inte rekommenderas för tuffa träningspass eller tyngre användare.

Andra Artiklar