Vitaminer-i-burk

Vilka Vitaminer ger dig Energi

Att äta en välbalanserad kost, röra på sig regelbundet och få tillräckligt med sömn är det bästa sättet för att få energi och må bra.

Men det är lättare sagt än gjort.

Det kan hända att vår kost inte är så bra som vi trodde, vilket kan resultera i vitaminbrist eller att vi är tröttare än vi egentligen behöver vara.

Vitaminer har en stor del i hur mycket energi vi har.

Här är 11 vitaminer som kan förbättra din energi.

Vitamin B1 (Tiamin)

De flesta cellerna i vår kropp föredrar att använda kolhydrater som huvudsakligt bränsle för vår energi.

Vad många inte vet är att du behöver vitamin B1 för att kolhydraterna ska kunna göras om till energi. Därför brukar man rekommendera ett högre intag av Vitamin B1 till de som ofta tränar.

Vitamin B2 (Riboflavin)

Vi skrev tidigare att din kropps celler föredrar att använda kolhydrater till energi. Men de använder också fett och protein.

Vitamin B2 hjälper kroppen att konvertera protein, fett och kolhydrater till energi. B2 är framförallt viktigt för energiproduktionen i dina muskler och ditt hjärta.

Vitamin B3 (Niacin)

Över 200 enzymer i kroppen behöver B3-vitamin för att fungera bra. Utöver det så hjälper B3, i likhet med de andra B-vitaminerna, till att omvandla kolhydrater, protein och fett till energi.

Om du får i dig för lite B3-vitamin så det kan det resultera i att du känner dig trött och hängig.

Vitamin B5 (Pantotensyra)

Precis som övriga B-vitaminer, bryter B5 ner maten för att omvandla till energi.

B5 är hjälper även till i produktionen av hormoner – som i sin tur också påverkar din energi och ditt humör.

Vitamin B6 (Pyridoxin)

B6 behövs för att för utvecklingen av byggstenarna i protein, men även DNA. En väldigt viktig vitamin för din ämnesomsättning.

De som tränar ofta behöver vara noga med att de får i sig tillräckligt med B6-vitamin. Då det hjälper kroppen att få tillgång till reserverad energi i musklerna och levern. Både spenat och banan är rik på B6.

Vitamin B12

Nästan varje cell i din kropp använder B12. Utöver att konvertera maten till energi, så hjälper vitaminet till att producera röda blodceller. Brist på B12-vitamin kan leda till trötthet.

Vitamin C

Vi förknippar C-vitaminen främst med immunförsvaret och förkylningar. Men C-vitamin har även en stor påverkan på din kropps energinivåer.

Vitamin C är en riktigt kraftfull antioxidant som påverkar dig positivt på väldigt många sätt, däribland genom att förbättra din energi.

Köpa multivitamin för energi

Det är väldigt många vitaminer och mineraler du behöver få i dig varje dag. Både till mängden och antalet.

Det är inte alltid vi får i oss tillräckligt och det är tidskrävande att hålla koll på vad alla råvaror innehåller.

För optimal hälsa, är en regelbundet varierad och hälsosam kost givetvis det bästa alternativet. Men om du vill vara på den säkra sidan, eller vet med dig att du inte får i dig tillräckligt mycket av varje vitamin – så kan ett kosttillskott som multivitamin vara fördelaktigt.

I vår artikel bästa multivitamin, har vi listat de allra bästa vitamintillskotten för tillfället. Du hittar de multivitaminer som är bäst för kvinnor, män, hela familjen, veganer och de som är fysiskt aktiva.

Varje år, eller mer, uppdaterar vi listan över de bästa multivitaminerna med nya recensioner och tester.

Andra Artiklar