Proteinpukver-shake

När ska man ta Vassleprotein – Optimala tiden

Vassleprotein, som på engelska kallas Whey, är den vanligaste typen av proteinpulver.

I den här artikeln hjälper vi dig att få ut det mesta ur ditt vassleprotein, genom att ta det på rätt sätt.

När ska man ta vassleprotein

Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen. Det är därför bäst att dricka proteinet när kroppen och musklerna behöver protein som mest. Det vill säga i direkt anslutning till träningspasset.

När du tränar så stressar och bryter du ner dina muskler, framförallt om du styrketränar med tunga vikter.

Det är efter träningspasset och när du vilar, som musklerna faktiskt byggs upp och stärks. För att kunna göra det behövs näring och då framförallt protein. Både musklernas återhämtningsförmåga och återuppbyggnad kräver protein.

Det är alltså direkt efter träningen som din kropp är i som störst behov av protein. Därför ser du många människor dricka proteinpulver direkt efter sina träningspass, för att främja muskelåterhämtningen och muskeltillväxten.

I regel brukar människor följa det ”anaboliska fönstret”, vilket är den tidsperiod då musklerna är som mest tillgängliga för proteiner och andra näringsämnen som bygger muskler.

Tidigare trodde man att det här fönstret var 30 minuter efter träning, men studier pekar nu på att det är 2 till 4 timmar. Vi rekommenderar inom två timmar. Men det betyder givetvis inte att du måste eller bör vänta två timmar innan du dricker ditt protein.

Vassle kan konsumeras hela dagen

För optimalt upptag är det bäst att dricka vassleprotein direkt efter träning. Men vassle går och bör även drickas under dagens andra timmar också – även om du inte planerar att träna den dagen.

Det är fortfarande protein och dina muskler och kropp behöver ett regelbundet intag av protein. Du kan därför dricka vassleprotein även till frukost, lunch och middag.

Om du vill dricka protein precis innan du ska sova, rekommenderar vi att du använder kaseinprotein istället. Proteinpulver gjort av vassle kan innehålla socker, vilket kan göra dig pigg under natten.

Vassle absorberas dessutom snabbt av kroppen, medan kaseinprotein tas upp långsamt.

Det betyder att om du dricker kaseinprotein på kvällen, så förses dina muskler med protein under en längre period under natten, när du sover.

Är vassleprotein laktosfritt

Vanligt vassleprotein innehåller oftast en mängd laktos som kan vara besvärligt för dig med känslig mage eller som är laktosintolerant.

Vassleisolat är en renad form av vassleprotein där det mesta av fettet och mjölksockret har filtrerats bort. Resultatet blir en högre andel protein, men också mindre laktos. Vissa laktosintoleranta kan hantera vassleisolat utan problem, medan andra får magproblem. Det beror på hur intolerant du är till laktos.

När du ska köpa ett vassleprotein med låg mängd laktos, är det viktigt att du köper ett vassleprotein innehållande endast vassleisolat. Det finns burkar som blandar vassleisolat och vasslekoncentrat – skippa dem, eftersom de innehåller mer laktos.

Vilket proteinpulver ska man köpa

Vilket proteinpulver som passar dig bäst, beror helt och hållet på vad dina mål är och när du planerar att använda proteinet.

Om du vill dricka en proteinshake i direkt anslutning till träningspasset, då är vassle helt klart det bästa valet.

Om du vill ta en proteinshake på kvällen innan du ska sova, alternativt som mellanmål när det är lång tid mellan måltiderna – då är kaseinprotein att föredra, tack vare dess långsamma upptag.

Varje år genomför vi tester och recensioner av olika proteinpulver för att hitta det bästa proteinpulvret på marknaden. Vi rangordnar och listar sedan de olika proteinburkarna i olika kategorier, så att du enkelt kan hitta den typ som passar dig och dina behov.

Du kan bland annat hela proteinpulver av vassle, men även kasein, soja, hampa, ägg och havre.

Eftersom det finns så många olika proteinpulver på marknaden, är det möjligt att hitta smaker och innehåll som passar just dina behov bäst.

Andra Artiklar